Снимка: архив Булфото

Ако въпросът с частичното ни присъединяване към Шенген не бъде решен до края на годината, това ще е провал на правителството и лично на вицепремиера Меглена Кунева, смята червеният депутата Кристиан Вигенин.

Решението за приемане на България и Румъния в Шенген отново ще се отложи и няма да се обсъжда тази седмица от вътрешните министри на ЕС, съобщи по-рано БНР, позовавайки се на европейски източници.

Още по темата

Българското правителство се надяваше на редовното заседание на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 8-и и 9-и октомври да се гласува решение за частично присъединяване към европейската зона без вътрешни граници. В дневния ред обаче са залегнали проблемите с бежанците и граничния контрол.

"Въпросът с Шенген беше обявен като ключов приоритет на правителството", припомни Вигенин. Той призна, че ако наистина решението се отложи, социалистите ще бъдат много неудовлетворени, защото като опозиция подкрепяха всички действия на правителството по този въпрос.

Според Вигенин е имало и некоординирани позиции на Кунева и другия вицепремиер Румяна Бъчварова за присъединяването ни към Шенген.

След искането на "Атака" България да стане част от международната антитерористична коалиция, инициирана от руския президент, той посъветва националистите преди да излизат с подобни рискови и ненавременни инициативи да отговорят на въпроса: "Защо станаха част от управляващата коалицията?"

Целта е единствено да се повдигне тема, която да се използва в предизборната кампания, а иначе възможностите за участие на България в каквито и да е коалиции може да се обсъжда само след решение на Съвета за сигурност на ООН, отсече соцдепутатът.

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 5 години

Путин е заповядал на България да не влиза в Шенген, но ако все пак някои настояват за това, той знае какво да прави по въпроса.

9

селянин след 1944

преди 5 години

Ми то ако оставим на тебе в дълбоката Тундра ще ни закараш. Браво на Кунева, нищо че е червена снаха , върши десни неща жената (всъщност тя и по потекло си е дясна).

8

Анонимен

преди 5 години

KAKAV SHENGEN BE --VOLEN VI PRIZOVA ZA SAUZ SAS BRATSKA RUSIA.