Снимка: БТА

Реформаторите излязоха с призив за президентско вето върху приетия вчера от парламента Закон за служба "Военна информация" заради поправката "Бакалов".

Изненадващо, по предложение на Таско Ерменков от БСП, но и с гласовете на ГЕРБ, депутатите вчера записаха такива изисквания към шефа на служба "Военна информация", на които настоящият Йордан Бакалов, който пое поста през май тази година, не отговаря.

Още по темата

Според закона ръководителят на службата ще трябва да е военнослужещ на действителна военна служба с висше военно звание.

Предложението беше на Таско Ерменков от левицата и мнозинството го одобри, въпреки че на първо четене проектът даваше възможност ръководителят на службата да е и цивилен служител, какъвто именно е Бакалов.

Съпредседателят на РБ Радан Кънев обаче отсече, че това е неправилно.

"По предложение на Таско Ерменков се прие грешно политическо решение, което е във вреда на националната сигурност на страната и няма никаква причина да се ограничава толкова рязко кръгът на възможни ръководители на "Военна информация", коментира той и добави, че се надява след като президентът върне закона в парламента за ново разглеждане да има задълбочен дебат с ГЕРБ.

Военният министър Николай Ненчев, който назначи Бакалов за шеф на службата, днес пък го похвали.

Качеството на работата във "Военна информация" се е повишило значително, откакто Бакалов е там, посочи Ненчев.

Той добави, че е говорил и със служители на службата, които също са много доволни от Бакалов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase