Снимка: архив, Булфото

Финансовият министър Владислав Горанов поряза надеждите на военния Николай Ненчев за закупуването на нови самолети за армията.

"Не съм сигурен, че ще успеем да решим казуса с изтребителите по начина, по който се предлага с осигуряване около 1 милиард лева за нови изтребители. Сумата е много голяма, а ние сме в състояние на свръхдефицит“, призна той.

Горанов увери, че е в много напреднал етап подписването на договора с Полша за ремонта на двигатели на изтребители МиГ -29.

Още по темата

"Но за подновяване, сумата е много голяма и трябва да се води задълбочен дебат в правителството. Едва ли следващата година ще можем да я осигурим. Проблемът е важен, но измежду приоритетите, ако питаме хората дали трябва да се решат някои социални проблеми, или да се купят нови изтребители, не знам какъв ще е отговорът“, коментира финансовият министър и призна, че е очевидно, че сумата за нова ескадрила е непосилна за нашия бюджет.

Въпреки това той увери, че бюджетът за отбрана ще бъде вдигнат следващата година, защото имаме споразумение с НАТО.

"Не е сигурно обаче дали ще постигнем това, което искат от нас партньорите ни. Дебатът "колко" в бюджета тепърва престои“, каза още Горанов и добави, че военният министър ще получи през следващата година повече пари от тази.

Междувременно дебатите по подготовката на макрорамката за 2016 г. продължават, но финансовият министър отказа да коментира какви са вижданията на партиите, подкрепящи кабинета, докато няма окончателно решение за приходите и харчовете в държавната хазна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase