Снимка: Архив БТА
fallback

Престъпленията на комунизма, греховете на прехода, групировките ВИС и СИК, строителните и финансовите пирамиди бяха на път да влязат в учебниците по време на днешното заседание на парламента. Депутати от различни цветове поискаха това с предложения по време на дебатите по новия закон за училищното и предучилищното образование. В крайна сметка обаче това не стана. 

Всичко тръгна от искането на Реформаторите в закона да се запише, че в учебниците трябва да влязат уроци за престъпленията на комунизма. Това предизвика отпор от страна на социалистите. 

"Трябваше да предложите да се изучават и архивите на Комисията по досиетата. Да бъдат изпитвани децата за имената на сътрудниците и агентите. Да се правят възстановки на издевателства от предишните десетилетия", иронизира Янаки Стоилов от БСП. Той предложи поправка на поправката - да се изучават всички престъпления на 20 век. 

Методи Андреев от ГЕРБ пък изреди всички държави от бившия соцлагер, в които се изучават греховете на комунизма.

"Ако не искаме децата да вярват, че по време на комунизма хората са били по-щастливи, този текст трябва да бъде приет", призова и Мартин Димитров. 

Независимият Велизар Енчев също предложи изменение на изменението, внесено от РБ. Той настоя освен престъпленията на комунизма да се изучават и тези на демократичния преход, заедно със създадените по това време криминални групировки ВИС и СИК, финансовите и строителните пирамиди. 

По време на дебатите Юлиян Ангелов от ПФ призова БСП да се извини за отношението си към българите с македонско самосъзнание по време на комунизма.

"Кажете "Извинявайте, българи от Македония, бъдете мъже. Когато ви изнася, сте мъже, когато не ви изнася, не сте", заключи патриотът. 

В крайна сметка след гласуване нито едно от предложенията не влезе в учебниците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

Анонимен

преди 8 години

До Анонимен 45Абе и аз не мога да повярвам, че децата не учат за престъпленията на фашизма и още повече - за престъпленията на турското робство - 5 века, ама на - не се учи. За фашизма - било много хубаво и българите живеели много добре в мокрите мазета, дървените бараки, с туберкулозата, с глада... А за турскоото робство - ау, сакън, такова нещо не е имало, нито масови кланета, нито потурчване, нито изнасилване, нито еничерство, не-е, само "присъствие", живеели сме под един покрив, османски..

37

Анонимен

преди 8 години

Андреев, известна е истеричната ти злоба към социализма - комунизъм в БГ не е имало. Но, нали знаеш, че най-много вият срещу комунизма бивши комунисти-престъп. Е,и синчето на Ката $Евро остроуменичеше по ТВ-то, че при социализма всички сме били "щастливи", *** забрави, че майка му беше от най-големите, поточно ощастливявани "щастливки". А едно мазно, с нечистоплътна външност, същество в предаването му, пък изидиотя, че тогава ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН МЕТОД на образование бил боят над ученици. Увредени мозъци

36

Анонимен

преди 8 години

Не мога да повявам, че децата не учат за престъпленията на комунизма и някои от тях, слушайки от бабите си колко хубаво е било тогава, сигурно ще повярват и ще гласуват за БСП.

fallback