Теменужка Петкова. Снимка: БТА, архив
fallback

Англо-холандският холдинг Shell ще направи проучванията за петрол и природен газ в черноморския блок "Силистар", съобщи пред журналисти енергийният министър Теменужка Петкова. Тя поясни обаче, че няколко компании са купили документация за търга, но единствено Shell е подала оферта.

Oще по темата

За блока "Терес", чийто търг вървеше паралелно, има закупени документи, но кандидати не е имало и процедурата за избор на изпълнител ще бъде прекратена.

Shell предлага работна програма за "Силистар" на обща стойност 18,6 млн. евро, като при подписването на договора, което се очаква до края на октомври, в бюджета ще влезе бонус в размер на 4,9 млн. евро. В програмата е предвидена опция и за сондаж.

"Това е един много сериозен успех, който всички ние с общи усилия успяхме да постигнем", каза още Петкова и допълни, че подписването на договора ще стане след решение на Министерския съвет, вероятно в рамките на месец.

Тя изрази и надеждата, че работата с Shell ще бъде една от важните стъпки за диверсификацията на енергийните доставки на България.

Що се отнася до развитието на другите проекти за диверсификацията на доставките - газовите връзки със съседните страни, Петкова уточни, че ще активизира разговорите с гръцките власти за газовата връзка "Комотини - Стара Загора".

На въпрос на Investor.bg енергийният министър каза, че ще разговаря с гръцкия си колега Панос Скурлетис до края на тази седмица за уточняване на последните подробности по проекта. Тя очаква подписването на окончателното инвестиционно намерение да се случи до средата на октомври.

Процедурата за избор на финансираща институция за дълговете на Националната електрическа компания (НЕК) също е към своя край. Петкова посочи, че 12 "от най-големите банки в света" са заявили интерес към облигационната емисия и две - за отпускането на заем. В момента тече срокът за изготвяне на конкретните оферти и представянето им в Българския енергиен холдинг, който реално ще изтегли кредита.

Енергийният министър се надява, че с разплащането към американските централи целият енергиен сектор ще бъде отпушен, защото централите дължат средства на мините, а те от своя страна - на свои доставчици.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Марго

преди 8 години

Госпожо Петкова, ще останете в историята като министъра продал Черно Море за 18мил евро. Дано да нямате деца защото не знам как ще обяснявате след време на внуците си защо в Черно Море няма живот а в България туризъм. Дано Бог ви прости за глупостта , аз със сигурност не мога.

23

Анонимен

преди 8 години

Блока Силистар е на повече от 30км навътре в морето, Терез е още по-навътре

22

Приятно + полезно

преди 8 години

Представете си една прекрасна картинка - туристите се пекат на плажа и си плуват в морето, а до тях огромни машини източват нефт от недрата на земята. Така например можем да развием още по-добре културния си туризъм. Хората ще идват на почивка, а пък разни гидове ще им обясняват какво точно представлява нефтът, как се добива, какви характеристики има. Ще може напр. може да си платиш 100-200евро и да ходиш да побачкаш 4-5 часа на платформите за нефт.Ще бъде незабравимо изживяване.

fallback