Снимка: Булфото

Бюджетът за домакинства на спортни събития в България трябва да бъде увеличен, за да се наситят новооткритите спортни зали със събития. Това заяви спортният министър Красен Кралев на конференция за строителни инвестиции в спортна инфраструктура, която се провежда в София.

Годишният бюджет за домакинства е около 5-6 млн. лв., посочи Кралев. Същевременно през последните месеци се откриват нови модерни зали, които на практика стоят празни, а събитията са концентрирани основно в София.

От една страна, спортните организации се затрудняват с високите наеми на съоръженията, призна Кралев. Той призова общините също да организират свои събития със собствени ресурси, а не да разчитат само на международния календар.

Министърът на спорта обясни, че в момента в залите с държавно участие 70% от провежданите събития са културни и концерти и само 30% са спортни. Целта е да се сформира печалба от културните събития.

В спортните състезания за федерациите обикновено се дава преференциална цена за наем и режийни разноски, за да се справят с разходите, тъй като обикновено се работи на или под себестойност, обясни министърът.

Кралев обясни, че ако се увеличи бюджетът за домакинства, в България ще може да се провеждат повече спортни събития, което ще има характер и на реклама.

Той посочи, че страната ни кандидатства за домакинство на световното първенство по волейбол през 2018 г. Ако го получим, то ще се проведе в зали в четири града, като така ще се промотират и залите, които ще получат немалка субсидия.

Като пример на събитието беше дадена новата зала в Русе. Борислав Велков, управител на „Арена Русе мениджмънт“, каза, че откакто съоръжението беше открито преди няколко месеца, вече са проведени няколко спортни турнира. Спортните федерации не са плащали никакви разходи, а залата се е задоволила с приходите от билети. Така на практика съоръжението също поема риск при организацията на спортните събития и е съпричастно към инвестициите в спорта и местната общност.

Още новини от сектора на имотите можете да четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase