Снимка: архив Булфото

Песента "Кой уши байряка?", изпълнена на турски под одобрителния поглед на Лютви Местан, създаде напрежение сред политиците. ВМРО призова днес лидера на ДПС да се извини за провокацията, защото песента не е на партията му и тя няма право да я експлоатира.

Още по темата

Скандалът избухна вчера след като в интернет се появи видео от песента,  изпълнена от известния турски певец Фарук Йълмаз по време на откриването на кампанията на ДПС в Исперих.

Малко по-късно Лютви Местан коментира, че не приема истерията, тъй като фолклорът на Балканите няма граници, което показал и известният филм на Адела Пеева "Чия е тази песен".

"Това може и да е наистина така, но то по никакъв начин не оправдава провокацията на ДПС. Да, на Балканите е известен феноменът "Чия е тази песен?", но отговорът винаги е един: песните са за хората, за да ги обединяват и да правят живота им по-лек и красив. Песните не са за политически провокации, за предизборно разделяне, за бъркане в стари рани", се казва в позицията на воеводите.

Затова според тях ДПС няма право да експлоатира тази песен. ВМРО напомня, че песента е придобила ролята на национален символ за българите и нищо не оправдава злоупотребата с нея.

"Тази песен е за всички обикновени хора по нашите земи, но не и за ДПС. Защото ДПС е отрицанието на тази песен – ДПС е олицетворение не на свобода, а на зависимости, не на гордост, а на безгръбначност, не на красота, а на корупция", се казва още в коментара на ВМРО.

Затова, според воеводите, вместо да обяснява как знамето на Априлското въстание било и негово, Местан трябва да се извини за гафа.

"А ДПС трябва да престане с елементарните провокации, защото не е ясно кога ще свърши търпението на българите", завършват от ВМРО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase