Снимка: flickr

По-скъпи цигари от догодина. Новите акцизи вече влязоха за обсъждане в бюджетната комисия. Според предложението на финансовото министерство повече данък на държавата ще плащат хората, които пушат скъпи цигари.

По-високият акциз от догодина се налага, защото до 2018 година страната ни трябва да покрие минималния за Европейския съюз.

Още по темата

Предложението на финансовото министерство е най-евтините цигари да поскъпнат по-малко - с 20 стотинки от догодина. По план за три години цената им ще скочи с общо 60 стотинки.

С 90 стотинки повече ще струват през 2018-а най-скъпите цигари, а от януари пушачите на по-луксозни марки ще плашат за кутия с 25 стотинки отгоре.

Хората приемат бъдещото увеличение на цигарите с примирение. Ако минем от търговията към здравето експертите обясняват, че поскъпването не е достатъчно шокиращо.

"В крайна сметка има един отлив 2-3 месеца, след което стресът намалява и започва да се купува старото количество цигари и не води до нашата цел повече хора да се откажат да пушат”, коментира пред Нова тв Маша Гавраилова.

Според финансовото министерство обаче по-високите акцизи ще ограничат контрабандата.

Оптимистичните очаквания за хазната са, че ще бъдат събрани около 120 млн. лв. повече от акциза върху цигарите, ако потреблението остане същото. Според експертите обаче тази бюджетна прогноза е доста спорна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase