Снимка: архив, Булфото
fallback

Вицепрезидентът Маргарита Попова призова за солидарност с бежанците, но подчерта, че тя изключва диктат и разпоредби от Брюксел.

"Някой иска да ни натрапи и да ни каже, че солидарността има едно-единствено измерение - колко бройки бежанци ще приемем на наша територия. Освен съгласието да приемеш страдащи хора и да им осигуриш условия, тя се изразява и в промени, напасване на националното законодателство за облекчаване на начина, по който приемаме бежанците, да направим хубав модел за интеграция. В никакъв случай тя не може да бъде заплашвана със санкции", убедена е Попова.

Oще по темата

По думите й нищо на този свят не може да се реши дълготрайно, ако в основата му е заложен конфликт, желание да се разправиш. Думите на вицепрезидента идват, след като стана ясно, че страната ни може да бъде санкционирана от Брюксел за условията, при които живеят бежанците.

На форум за предизвикателствата пред националната сигурност от бежанската вълна, Попова каза още, че е силно привързана и разбира бежанците, които търсят подслон, бягайки от война с една торба багаж.

"Още през 2013 година отправих апел към цялото общество за това да бъдем хуманни, добри, да овладеем езика на безпокойството. Човешкото същество е на земята, за да общува, за да живее със себеподобните си, за да се грижи за другите хора. Дълбоките разделения, социалните неравенства, тежката мизерия и бедността, водят до пагубни последици", подчерта тя.

По думите й след югославската война бързо забравихме, че хората, които бягаха, днес в ЕС определят като икономически мигранти. Такива според нея ще бъдат след време и днешните бежанци от Сирия и местата на конфликт, защото територии след война не се възстановяват след година, пет или десет.

Според Попова от нашата страна трябва винаги да бъде издигнат мощен глас срещу войната, социалните неравенства, бедността, конфликтите, а позицията ни трябва да бъде балансирана с големите държави.

Хуманността трябва да бъде водеща, подчерта и председателят на Българския червен кръст Христо Григоров. Той беше категоричен, че това са хора, на които трябва да помогнем, а това според него може да стане само с европейска консолидация по въпроса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

Spravedliv

преди 8 години

ВСИЧКИ БЕЖАНЦИ И МИГРАНТИ ДА БЪДАТ НАТОВАРЕНИ НА КОРАБИ И САМОЛЕТИ И ИЗПРАТЕНИ В СТРАНАТА НА НЕОГРАНИЧЕНИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ. ТЕЗИ, КОИТО ПОДПАЛИХА СВЕТА СЛЕДВА ДА ПОНЕСАТ СВОЯТА ОТГОВОРНОСТ, А ТЪПАТА ЕВРОПА НЕ РАЗБИРА, ЧЕ ЩЕ БЪДЕ ВЗРИВЕНА ОТВЪТРЕ.

34

Spravedliv

преди 8 години

Предлагам: ВСИЧКИ ТЕЗИ КОМЕНТАРИ НА ОБИКНОВЕНИТЕ БЪЛГАРИ (Т.Е. СУВЕРЕНА _ НАРОДА) ДА БЪДАТ ИЗПРАТЕНИ НА ВСИЧКИ НАШИ ПОЛИТИЦИ, А СЪЩО ПРЕВЕДЕНИ И ИЗПРАТЕНИ НА ВСИЧКИ ПОЛИТИЦИ В БРЮКСЕЛ И САЩ.

33

анонимен

преди 8 години

е точно този баланс с големите държави докара това велико преселение на народите на21 век светът гледаше как западът убиваше законно избраните ръководители и си мълчешесега на териториите им се бият племе срещу племе а краварите и ид са сложили ръка напетрола и наркотика от афганистан и сега гакива *** като българите ще плащат зарадиалчността на други

fallback