Снимка: БТА

Въпреки усилията ЕС в момента не се справя с бежанската вълна, смята президентът на АЛДЕ Греъм Уотсън, който участва в лидерската среща на Либералната мрежа на Югоизточна Европа (LIBSEEN) в София.

Още по темата

Лидерът на ДПС Лютви Местан пък призова за повече солидарност, защото "бежанският поток не може да бъде спрян с телени мрежи и нови Берлински стени".

"Категорични сме, че решението е в приемането на мултикултурализма. Европейските страни трябва да имат общо решение за разпределение на тежестта на бежанската криза. Ако си представим всяка страна със затворени телени мрежи и охрани, къде ще отидат тези хора", коментира той.

Заради това Местан призова "хуманистична Европа да не си затваря очите през тези трагедии на свободата, на милосърдието и на състраданието".

Според него различните култури, религии, етноси са естествено състояние на 21 век и тези процеси са на взаимно, цивилизационно и културно проникване и взаимодействие.

"Да съхраним базовите ценности на нашия съюз. Европейските страни трябва да проявят своята солидарност и да имат общо решение за преразпределение на тежестта на бежанската криза без изключение, защото ако си представим всяка страна, затворила границите си с телени мрежи и военни части къде ще отидат тези хора. Ако примерът на Орбан бъде последван и от Хърватска, а по-късно от Сърбия и България, от Турция където има 2 млн. бежанци, какво ще стане с тези хора", риторично попита Местан.

По думите му е необходимо точно в тези тежки условия Европа да покаже своята жизненост на хуманистичен съюз, на свободата, милосърдието, на солидарността на състраданието.

Той е убеден, че затворен в себе си ЕС ще бъде подложен на много повече рискове отколкото един пъстър и разширен съюз.

Лютив Местан настоя, че заплахата от тероризъм от Близкия изток са факт и противодействието трябва да е глобално.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase