Снимка: Facebook
fallback

БСП предлага да се въведе минимален праг на заплащане на академичните длъжности в сферата на висшето образование. Социалистите настояват да се определят базови възнаграждения.

С изменения в Закона за висшето образование червените предлагат асистентът да получава две минимални работни заплати, главният асистент - три, доцентът - четири, професорът - пет. Промените предвиждат и по една минимална работна заплата за научната степен "доктор". 

С внесените тестове БСП иска да се създаде възможност ученици в 10 и 11 клас да бъдат приемани за студенти, ако са първенци в наши или международни олимпиади. 

Идеята на социалистите е победителите да влизат без изпит в университета в специалности от сферата, в която са показали резултата. Приемът им пък трябва да е над утвърдения от университетите.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

ААА

преди 8 години

Те и сега ги взимат тези пари, даже и повече, защото работят по на няколко места. Няма професор и доцент, който да не преподава поне в три университета и да не е експерт към няколко фирми или институции.

14

Анонимен

преди 8 години

Компартията да не искат и аонсу да отворят отново за "даровити" дяца?

13

Анонимен

преди 8 години

Заради мизерните заплати, професорските внуци вече отбягват БАН, но пък другаде не могат да направят такава шеметна кариера. Сега, ако вдигнат там заплатите, БАН (създадената през 1947 г.) ще продължи традицията си да е хранилка за цели професорски фамилии от по 3-4 поколения

fallback