Снимка: Dnes.bg

БСП преброи четири лъжи и три проблема, които лъсват от предложенията на финансовото министерство за данъчни промени, в това число и даването на възможност на общините да получат облагат доходите на гражданите с между 0 и 2%.

Още по темата

В момента данъкът върху доходите у нас е 10%. Ако предложението на Министерството на финансите за общински налог бъде прието, на някои места той ще достигне 12%.

Социалистите обаче са категорични, че финансовият министър Владислав Горанов трябва да се откаже от идеята си, а пък съпредседателят на РБ Радан Кънев, макар и част от мнозинството, призна, че се надява предложението въобще да не стигне до парламента.

Първата лъжа, според социалистката Корнелия Нинова, е, че правителството обеща да не вдига данъците, а сега прави точно обратното.

"Първи извод – правителството излъга народа си", отсече тя.

Тя продължи с критиките като изброи, че в програмата на кабинета е посочено, че ще останат повече пари в хората, а с предложението на Горанов им се взимат, че се твърди, че има два милиарда допълнителни приходи в бюджета и достатъчно пари.

Четвъртата лъжа, която посочи Нинова е обещанието, че собствениците от санираните блокове няма да плащат данък, а в предложението сега е записано, че ще от 2016 г. ще внасят налог за сградата.

Според социалистите това предложение ще доведе до допълнителни регионални различия, защото големите и богати общини няма да вдигат данъка, а малките ще го направят и ще настане хаос в администрирането, защото и фирми и хора ще си местя регистрацията там, където налогът не е повишен.

"Това е политически лост за въздействие, защото правителство ще дава субсидии на техните кметове и те няма да качват данъка за разлика от опозиционните, които нямат да имат достатъчно пари", обвини ги Нинова.

Румен Гечев пък упрекна финансовото министерство, че не е правило разчети на ползите и никакви сметки за макроикономическите ефекти от новия данък.

"Правителство храни празни надежди. Колко ще се общинските съвети, които ще се решат да качат данъците преди следващите избори. Става дума за дъждец от трохички", нападна той.

Реформаторът Радан Кънев, макар и не толкова краен, също има забележки към проекта на министър Горанов за новия данък за общините.

Той призна, че реформаторите не се отнасят със симпатии към тази идея и се надява това предложение въобще да не влезе в пленарната зала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase