Снимка: МВнР

Според външния министър Даниел Митов основният външнополитически интерес на България е постигането на устойчива регионална среда на траен мир, сигурност и стабилност.

Тясното сътрудничество с нашите партньори от ЕС и НАТО е най-бързата и ефективна формула за постигане на това, заяви той по време на XII-ата Международна научна конференция „Сигурността в Югоизточна Европа“, цитиран от пресцентъра на МВнР.

Форумът бе организиран от Фондация „Конрад Аденауер“, а участие взеха още вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, министърът на отбраната Николай Ненчев, енергийният министър Теменужка Петкова, както и посланик Родерик Мур, временно управляващ посолството на САЩ в България.

Според него направленията в рисковете пред сигурността на Югоизточна Европа са миграционният натиск и заплахите от ислямски радикализъм и тероризъм, украинската криза и съпротивителните сили срещу либерализацията на енергийния пазар в региона.

„Миграционният натиск върху страната ни и съседните държави постоянно расте, независимо, че регионът на ЮИЕ и България биха могли да се разглеждат по-скоро като транзитни за мигрантите, отколкото като тяхна крайна дестинация“, коментира външният министър и акцентира върху бързата реакция на страната ни в новата ситуация.

Изработените годишни планове за повишаване готовността за реагиране при засилен миграционен натиск, постоянно действащия Национален оперативен щаб, изграждането на защитно съоръжение по границата с Турция и засилената охрана на държавните ни граници са сред активните действия на България, които по думите на министъра допринасят за осигуряването на пълен контрол над външната граница на ЕС.

„Бежанските потоци се използват също и за трафик на хора, и за инфилтрация на бойци от екстремистки организации. Каквито и мерки да предприемаме срещу това, те биха били непълни, докато не се фокусираме върху истинската причина за създалата се ситуация – дейността на т.нар. Ислямска държава в Близкия Изток“, заяви още Митов и добави, че е нужна ясна концентрация за противодействие на групировката.

Относно украинската криза първият дипломат на страната отбеляза категоричната позиция на България.

"България приема само и единствено политическото разрешаване на конфликта в Източна Украйна. Единственият изход там е пълното изпълнение на Минските споразумения. Те нямат алтернатива“, заяви той.

Министърът изтъкна и значението на новооткритите Щабни елементи на НАТО в България и 5 други държави, като коментира, че наличието им значително ще допринесе за засилването на националната и регионална сигурност.

Като основен приоритет и за Черноморския регион, и за България конкретно, външният министър отбеляза енергийната сигурност.

По думите му нейната реализация трябва да се търси в посока на диверсификацията на доставчиците на газ, източниците и трасетата на природни ресурси. „За страната ни е от особено значение бързото осъществяване на намеренията на ЕК за интегриране на газовите пазари на Централна и Източна Европа, включително осигуряването на логистична и финансова подкрепа за изпълнението на ключови регионални проекти, сред които са и интерконекторите между България и съседните страни“, заяви Даниел Митов.

"Въпреки хетерогенния характер на изброените предизвикателства, ние имаме универсален отговор – ускорената интеграция в рамките на евро-атлантическите структури“, коментира още външният министър.

"Именно членството в ЕС и НАТО могат да гарантират такава свобода, която да не бъде за сметка на сигурността, и такава сигурност, която да не прави компромиси със свободата. Защото, след като либералната демокрация е най-доброто, което имаме, ние сме длъжни да направим най-доброто, което можем, за да я защитим“, заключи Митов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase