Снимка: архив Булфото

Не радост, а тъга през първия учебен ден вещае лидерът на БСП Михаил Миков.

Причината за това според него е, че децата и родителите им ще си направят тъжната равносметка на 15 септември за живота им в държава, която не мисли особено за тях.

"Това е въпрос на цифри и статистката, защото ако едно събитие може да се тълкува от ляво и отдясно, за да се извлече политически дивидент, от една обективна цифра трудно ще може да се извлече дивидент. Хората могат да различат лаборатория пиар от същностната политика“, отсече Миков и цитира данни, според които нужните средства за подготовката на един първолак са 338 лв., а за по-големите деца не по-малко от 480 лева.

Още по темата

"13 000 деца няма да тръгнат на училище, защото са в чужбина или не са се записали в първи клас. Още десетки хиляди няма да отидат на училище, защото родителите им нямат пари да ги подготвят за училище или са решили, че в България няма перспектива“, коментира Миков.

Според него една от причините за това е, че тази година социалните плащания бяха замразени, а ако въобще има излишък в бюджета, той ще отиде за предизборна агитация.

Лидерът на левицата призова управляващите да вземат адекватни мерки, за да осигурят достъп до образоване на всички деца.

Той смята, че това не може да стане чрез държавно финансиране на частни училища, защото и без това парите за образование не стигат. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase