Снимка: архив Булфото
fallback

Турция събира информация за настроенията на турските граждани у нас чрез имамите в джамиите в България. Това стана ясно от думите на председателя на вътрешната комисия в парламента Атанас Атанасов пред Нова тв.

По думите му в джамиите се раздават анкетни карти със следните въпроси: „Според вас съвременното българско училище успява ли да съдейства за изграждане на единна помашка общност”; „Владеете ли писмено турски език”; „Каква телевизия гледате”, като тук отговорите са: българска, турска или друга; „Коя е родината ви” с отговори България, Турция или друга. На въпроса „Вашият майчин език е?” отговорите са: турски, помашки, ромски. Тоест, българският като отговор липсва, обърна внимание Атанасов.

Oще по темата

Анкетата се разпространява в райони от Южна България – Кърджалийско, Смолянско, Пазарджишко.

Той е категоричен, че това е разузнавателна дейност.  По думите му мюсюлманските молитвени домове у нас отдавна се използват за политика в полза на ДПС.

„На базата на това може да се работи за манипулиране на това общество. В момента Турция се управлява от политическа сила, която има имперски амбиции”, допълни Атанасов и припомни, че тези идеи са прокарани и в книгата на турския премиер Ахмет Давутоглу.

Според него това са част от механизмите, с които трябва да се възбуди в съзнанието на мюсюлманите на Балканите тяхното желание за принадлежност.

„Откакто ДПС са на власт, се забеляза бавно и системно внедряване в системите за сигурност на хора от тази партия. През последните години има много тясно сътрудничество между тази партия и турската държава”, подчерта той. Според него „отдавна сме изпуснали влака”.

Той даде и други пример за влияние на Турция. "У нас е назначен за аташе по административните и социалните въпроси бивш имам от Турция. Той би трябвало да бъде консул в София, но си е наел апартамент в Шумен и основно се среща с имамите там. Изпълнява съвсем друга функция. Една част от свещенослужителите у нас пък получават заплата директно от турската държава.", разкри той.
 
На темата за бежанската вълна, отказания въдушен коридор за руски самолети и терористичните организации  Атанасов смята, че опасност за националната ни сигурност няма. Терористичните организации отдавна имат изнесени клетки по света и Европа. Те няма да използват пътищата, по които в момента влиза бежанската вълна, анализира експтертът.

Според него основната бежанска вълна, която минава през България, не е от Сирия, а са по-скоро икономически мигранти от Ирак и Северна Африка. Бежанците от Сирия минават през Гърция и Македония, Сърбия и Унгария.

Казусът с отказания достъп до въздушното ни пространство за руските самолети той определи като „сценарий, активно мероприятие на Русия за печелене на обществено доверие“.

На практика тя се опитва да постигне своите интереси – да държи на власт Асад, под прикритие че иска да помогне на страдащите. „Това е класически ход на руснаците, в това отношение са много добри“, обобщи Атанасов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Анонимен

преди 8 години

по голям Терорист от генерал Атанасов нема при това обучен по Живково време

29

Анонимен

преди 8 години

Атанасов *** , Балканите са пренадлежяли някога на Османците но това е останало в Историята и в миналото няма такъв филм вече

28

Анонимен

преди 8 години

Генерал Атанасов трябва да бъде съден за разпространение на Дезинформациаонни материли в Хага , това също може да се нарече ТЕРОРИЗЪМ

fallback