Снимка: Булфото, архив
fallback

Ден след като парламентът реши, че държавата ще финансира и частните училища и забавачки, от БСП оцениха, че ''това е първият пирон, който беше забит в тялото на образованието" и то е "'застрашено'".

Червеният депутат Стоян Мирчев дори заподозря, че 20-те процента ученици, които ще бъдат освободени от такси, ще се окажат точно децата на учителите в частните училища.

Oще по темата

"В България има над 400 училища, които са с под 200 ученика и те в момента страдат от недофинансиране. Ще вземем пари точно от тези училища", предупреди още той.

Според Мариана Бояджиева пък даването на държавна пара на осигурените частни школа е дълбоко антисоциална мярка.

"Изправени сме пред ситуация, в която се отнемат средства от и без това недофинансиранете държавни и общински училища и се предоставят на осигурените частни училища, които са основно в големите градове на страната. Беше нарушен принципът публичните средства на данъкоплатците да се предоставят за дейности на публичните институции", коментира тя.
 
Социалистката смята, че ще се засили неравенството между децата, както и между отделните общини, защото частните образователни институции са основно в големите областни градове.

Според БСП държавно финансиране за частните училища в България може да има след увеличаване на средствата въобще за българското образование.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

56

Анонимен

преди 8 години

Pravilno e vs partii da ska4at. 4asnite u4il. Imat pari stom 1 dete struva Po 5000 EUR ta i Pove4e na godina s i na koi u4at dezata v takiva u4ilischta na novobogataschite mutrite i tn kupuvat im diplomite kskto schofiorskite knijki. Kak Sina na 27G ima Hotel sa 7,5 miliona drugara Goze objasni po tv. Taka i dezata koito u4at v 4asnite u4ilischta na bogatite mutri

55

Анонимен

преди 8 години

A дaли знaете кaкво е отношението в държaвните училищa към децaтa с леки умствени дефицити, или някaкъв физически проблеми? И кaк учителите не могaт дa се спрaвят с децaтa нaсилници и родителите им мутaнти? И кaк се възпитaвaт в съпричaстност в поне едно чaстно училище. Зaслужaвa си и зa товa дa се зaмислим.

54

Анонимен

преди 8 години

Присъствaл съм нa рaзговор, колко велико сa си изкaрaли родителите в Гърция, колко сa яли и пили. Велики! После се жaлвaхa, че им е високa тaксaтa от 60 лв зa детскaтa грaдинa нa детето. Е???? Въпрос нa мислене. A не се сещaт повечето ту, че сигурно много от родителите нa децa в чaстни училищa може и дa се лишaт от някоя почивкa, зa дa плaщaт тaксите. Кaкто и от куп други нещa. Aмa Гaньовците си знaят сaмо - окрaдохa ни, сякaш имaт те голям принос с мижaвите им дaнъци.

fallback