Снимка: Bulgaria On Air

България направи своя цивилизационен избор преди повече от 10 години – това е членството й в ЕС и НАТО. Това каза пред телевизия България Он Ер проф. Екатерина Михайлова, бивш депутат и политик от СДС в коментар за ролята и мястото на страната ни в геополитическия пъзел, които редят Русия и Западът.

Страната ни като място, като история, традиции и политика винаги е била свързвана с Русия. И тъй като дълги години бяхме под шапката на СССР, нормално е да има остатъци от това влияние, които сега трябва да бъдат променяни и модернизирани – техника, оборудване, каза тя.

Още по темата

В момента Русия е в силна изолация заради ембаргото, наложено върху нея, и това дава своите негативни отражения върху икономиката и политиката й. "В момента тя има повече нужда от България, колкото ние от нея", смята Михайлова.

По думите й Русия търси пробив чрез страни, които са в ЕС и НАТО, търси пробив за големите си инфраструктурни и енергийни проекти. След пропадането на "Южен поток", а след това и "Турски поток", което беше игра на покер, тя изпусна част от големите си възможности, смята Михайлова.

"Но България не трябва да забравя, че има своите ангажименти към ЕС и НАТО и всеки проект, който ще се прави, трябва да върви в тези стандарти", убедена е Михайлова.

В момента цялото ни управление – и президентство, правителство, мнозинството в НС, поддържат ориентацията към Европа и НАТО. Това не означава, че няма политически сили и отделни политици, които се опитват да променят политиката.

"Не трябва да забравяме, че управлението на кабинета в момента е доста сложно. В него имаме и реформаторско настроена част, подкрепяща този цивилизационен избор, от друга страна има партньори (АБВ), които са с поглед към Русия по-скоро", обясни Михайлова.

Политическото деление на русофили и русофоби у нас не е ново, но нейното мнение е, че то трябва да спре и "да държим на цивилизационния си избор".

В същото време не трябва да затваряме мостове, защото ние имаме и други партньори. Светът се е отворил, той е много по-лесен за комуникация и България трябва да бъде отворена за целия този свят, смята още тя.

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air.


Гледайте още новини от "България" в bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase