Снимка: Reuters

Русия има необходимост от България в момента, затова и президентът Владимир Путин смекчи тона към София, обяви бившият български посланик в Москва Илиян Василев по повод думите на руския държавен глава от последните дни, че България остава партньор на Русия, въпреки членството си в НАТО.

По думите му в България има чуваемост, затова и Бойко Борисов на няколко пъти се обявил за прекратяване на санкциите срещу Русия, "а за Путин е важно да събере отбор за премахване на санкциите", посочи Василев.

Още по темата

Според него неслучайно руският президент е развил темата за България, именно в Крим. Той припомни, че през есента предстои динамика в българо-руските отношения, в началото на октомври ще има и среща на НАТО, на която ще се обсъди присъствието на Алианса в Източна Европа.

"В Източна Европа има две групи страни – едните смятат Русия за заплаха и искат засилване на ролята на НАТО на територията си и други, сред които и България, които не смятат Русия за чак такава заплаха", коментира той и допълни, че това е една от причините Путин да вижда съюзник в лицето на София.

Според дипломата изказването на Путин, че България се е отказала от "Южен поток" е част от "ритуални изказвания" на руския държавен глава.

"За Русия това е начин да натиска Украйна", каза той отново и допълни: "Никой в България не може да направи нищо за това да стане ли "Южен поток" или не".

Според него Владимир Путин не е в състояние да играе твърдо срещу България, защото няма особен ресурс, затова сега е моментът страната ни да защити интереса си.

Илиян Василев посочи още, че България остава зависима енергийно от Русия и се засилва тази зависимост.

"Прекратяването на това зависи от нас, имаме своите възможности, а това, че не ги използваме, са местни особености", подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase