Бойко Борисов по време на заседанието в МС. Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов очаква доклад как се пазят задържаните под домашен арест. Същинската реформа е крадците да бъдат в затвора, заяви той пред министрите на днешното правителствено заседание.

Повод за недоволството му е случай от края на миналата седмица с кражба на две коли - Ауди и БМВ от жк "Манастирски ливади". Крадецът се оказа добре познат на полицията.

Престъплението 32-годишният мъж е извършил, докато е бил под домашен арест. Пред министрите МВР шефът Румяна Бъчварова съобщи, че той е с три европейски заповеди за арест – от Словения и две от Италия. През 2013 година рецидивистът е обрал жилище, а през 2014 г. отмъкнал два мотора.

По думите на Борисов това е "голям крадец, доказан", търсен от няколко държави и с мярка – домашен арест.

"Трябва ли на всеки домашен арестант да сложа патрул отпред пред къщата да си го пази, да си има и безплатна охрана от държавата", ядосва се премиерът.

За случая той разбрал от телевизионен репортаж. Човекът беше коректен, аз щях да фуча много повече, коментира Борисов и допълва, че това не може да продължава.

"Ако хората очакват реформа в съдебната система, то е това да не се случва. Хората очакват, когато крадецът е хванат, да отиде в затвора, а не да го пуснат да си гледа телевизия вкъщи, а през нощта да отива да събира пари", коментира още той.

Затова Борисов иска доклад кой гарантира, че лицата под домашен арест не извършват престъпления.

"МВР го хваща един път – обира жилища, хваща го, че е откраднал моторите, със скиминг устройства източва пари в Италия, в Словения, ние сме много демократи, най-големите в Европа вероятно и му даваме да си почива вкъщи", заявява Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase