Снимка: кадър bTV

Тези, които работят трета категория трудq работят по-дълго от необходимото, коментира в студиото на bTV социалният министър Ивайло Калфин критиките към новата пенсионна реформа на която той е автор.

Още по темата

Той поясни, че в момента средната възраст за пенсиониране е малко над 57 години, което показва, че има много изключения. Калфин подчерта, че с новоприетите промени в Кодекса за социално осигуряване се поправя съществуващата в момента несправедливост.

"С новоприетите мерки човек може да се пенсионира и година преди 65, стига да е достигнал нужните години стаж, но ще взима намалена пенсия", поясни министърът.

На въпроса какво ще направи държавата за хората в предпенсионна възраст, които са останали безработа, той коментира, че е нужно да се стимулират работодателите да наемат подобни работници, така освен всичко друго те имат и богат опит и висока квалификация в сферата си.

Министър Калфин коментира и темата за детските надбавки, като поясни, че в момента близо 2/3 от децата получават тези пари, и за да получат всички деца тези пари е нужно: или бюджетът за надбавки да се увеличи от 600 000 на 900 000 лева, или да се намали месечната сума от 35 лв.

Той обсъди и скорошните случаи с насилие над деца като подчерта, че твърде много хора стават свидетели на подобни инциденти, но не се намесват, а са силни само на думи в интернет пространството.

Ивайло Калфин поясни, че става въпрос за деца, които живеят в семействата си и затова те не са предмет на социални грижи, а става въпрос за престъпления, които трябва да бъдат разследвани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase