Общ преглед

Едва около стотина души се събраха на протест пред Народното събрание срещу избора на Мая Манолова за омбудсман.

Протестиращите скандират: "Оставка на Мая" и "Мафия". Те носят и табели с надпис: "Омбудсманът е политик с чисти ръце – а твоите не са!"

Още по темата

Според Найден Мирчев, лекар по професия и един от протестиращите пред Народното събрание, Мая Манолова не може да бъде омбудсман на България, защото не притежава политически морал.

"Тя участва в аферата в Костинброд, след това се държа по безобразен начин сред протестиращите през 2013 година. Това е позорно", коментира той, цитиран от "Фокус".

На въпрос какво очакват протестиращите да постигне днешният протест той отговори: "Днешният протест може да не постигне нищо, но ние сега започваме. Ще направим всичко възможно тя да се откаже от обмудсманското място и да бъде избран един нормален омбудсман, какъвто беше Константин Пенчев".

Протестиращите застанаха на бул. "Цар Освободител", непосредствено пред Народното събрание, с което блокираха движението по булеварда.  Автомобилният трафик там се регулира от органите на реда.

Силният дъжд, който заваля привечер над София, разпръсна протестиращите пред парламента, но една част от тях остана и не спира да отстояват своите искания – оттеглянето на Манолова от поста.

По-рано днес, по време на тайно гласуване в парламента, тя получи подкрепата на 129 народни представители, с които изпревари опонента си досегашният омбудсман Константин Пенчев.

Изборът на Мая Манолова срещна недоволство сред част от протестиращите на #ДАНСwithme.

Във Facebook даже бе създадена и група, която организира протест срещу решението на парламента да избере доскорошната червена депутатка за национален защитник.

Около два часа преди насрочения час за публичното недоволство – 19 часа, 2 800 души бяха обявили, че ще отидат пред парламента, реалността обаче се оказа друга – стотина в жегата пред парламента.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар