Снимка: БНБ
fallback

Подуправителите на БНБ от екипа на Иван Искров – Димитър Костов и Калин Христов остават подуправители и при новия гуверньор Димитър Радев.

Това реши парламентът с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БДЦ и част от АБВ. РБ, ПФ без един и БСП гласуваха против. 

Депутатите избраха новия-стар екип по предложение на банкер N1. Освен Костов и Христов, подуправител стана и Нина Стоянова. Димитър Костов ще отговаря за банковия надзор, Калин Христов за Управление емисионно, а Стоянова - за Управление "Банково".

Oще по темата

Изборът стана след почти тричасови остри дебати. По време на тях БСП и Патриотичният фронт обявиха, че няма да подкрепят новите-стари подуправатели, защото те трябва да носят отговорността за кризата "КТБ". 

Соцдепутатът Румен Гечев и колегата му от ПФ Емил Димитров направиха своеобразен преглед на печата от изминалата година. В тях те цитираха изказвания на премиера Бойко Борисов, шефката на парламента Цецка Цачева, шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова и други водещи фигури в ГЕРБ, които категорично искат оставките освен на Искров, и на подуправителите им.

"Какво се случи, че тези хора вече имат репутация и им вярваме?", попита Емил Димитров-Ревизоро. Той се възмути, че вместо от подуправителите да се търси отговорност, те се награждават с нов мандат. Необремененият нов управител пък според Димитров имал единственото качество, че бил готов да приеме всеки екип. 

"Няма да участваме в гласуването и да легитимираме УС, който се е компрометирал пред председателя на НС и пред премиера, който каза, че няма доверие в тези хора. Но нещо се е случило и е променило мнението. Ние не смятаме, че трябва да се включим в тоя хор. Ако някой е пил кафе и е сключвал сделка, ние не сме били там", каза Емил Димитров. 

Гечев пък разказа, че през юли миналата година, по време на срещите при президента и премиера Орешарски, именно от УС на БНБ е дошло предложението за банкова ваканция. По-късно Таско Ерменков уточни, че автор на идеята е бил Калин Христов. БСП обаче отказали да свикат извънредно заседание на парламента и тя се провалила.

Мартин Димитров обяви, че РБ също няма да подкрепят подуправителите, най-вече заради Димитър Костов. "Да дадете най-критичния пост в държавата на министър на Жан Виденов, считаме това за провокация към нас", обясни рефрматорът, припомняйки, че тогава са фалирали над 10 банки. 

Десните предизвикаха гнева на левия Таско Ерменков. "Не обвинявайте правителството на Жан Виденов за краха на банките. Той е жертва на същите соросоидни кръгове, които направиха държавен преврат, за да дойдете вие на власт", каза той. 

Менда Стоянова от ГЕРБ защити кандидатите за подуправител. "Дебатът се превърна от дебат за БНБ в популистки дебат", каза Стоянова и обвини критиците, че не коментират професионалните качества на кандидатите, които били безспорни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 8 години

Няма такава простотия! Тези които са знаели какво става с КТБ. Да ги оставиш отново. Какво значи това? Че управляващите са в далаверата с ограбването на КТБ и сега благодарят на заместниците като ги оставят на работа. Няма такава държава!!!

15

Асен

преди 8 години

Ние с нашата опозиция имаме обща коалиционна позиция!

14

Анонимен

преди 8 години

Оставка на управлението на БНБ и оставка на правителството! Веднага! За това ли бяхме по улиците? Да ни пробутат пак същите, които позволиха кражбата на спестяванията на гражданите в КТБ? Щом е така, вън всички и почваме от начало - протести, оставки, избори! Докато проумеят политиците, кой им дава заплатите и властта. БОСТАН, Пеевски и олигарсите трябва да платят за нещастията на народа! МАФИЯ! Цацата и той е в кацата!

fallback