Янаки Стоилов. Снимка: архив Булфото
fallback

БСП предупреди, че съчетаването на местните избори и референдума ще доведе до минимум двучасово удължаване на изборния ден. Социалистите се възмутиха, че нито една институция или партия не е направила точен разчет за съвместяването на двата вота. 

Янаки Стоилов от БСП припомни, че кметските избори са най-сложните. При тях ще се гласува за кмет на община, кмет на кметство и общинари. Ще се отбелязват и преференции. Депутатът представи своите сметки. Според родното законодателство изборите у нас продължават 13 часа. Времето за гласуване пък е средно минута и половина като тук не се отчитат случаите, в които хората ще изпитват затруднения.

Oще по темата

"Максималната численост на избирателите в секция е 1000, да приемем, че 600 ще гласуват реално. Времето показва, че поне два часа няма да стигнат дори и с предвиденото удължаване от един час", каза Стоилов.

Той обясни, че процесът ще бъде допълнително затруднен от това, че вероятно ще има два избирателни списъка, защото тези, които ще имат право да гласуват в референдум, може да нямат право да дадат вота си за кмет в съответното населено място. Стоилов прогнозира, че тежестта на вота ще доведе до опорочаването му. 

БСП предложи редакция на въпросите на президента и обяви, че ако искането й не бъде взето предвид, не вижда смисъл да подкрепи свикването на допитването. 

Социалистите искат хората да бъдат питани дали подкрепят половината от депутатите да се избират в едномандатни избирателни райони, а при опледеляне на мандатите на партията да се зачитат всички подадени гласове - и в еднопартийнате, и в многопартийните райони. 

"Всеки подаден глас, дали за мажоритарен депутат или по партийна листа, трябва да определи количеството на съответната партия в НС", обясни Стоилов. 

Другата редакция, която социалистите искат, е във въпроса за задължителния вот хората да бъдат питани и дали подкрепят санкции за негласуване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 8 години

Чак санкции за негласуване, баси режима :D Все едно има значение за кой или дали ще гласуваш, резултата все един и същ, откакто съм се родил нищо смислено не видях от тия хора в парламента, държавата е някаква дупка, никакво развитие, и дупката предстои да се разширява още, защото не само, че мн ще продължат да не гласуват, ами те вече са се отказали да си губят времето с лъжци и измамници и са се ориентирали към живот далеч от тия простотии. След още 20 год бг ще е още по-зле, като ви гледам.

6

Гошо тъпото

преди 8 години

До МомоМоме, ако не си забелязал, това е единият от въпросите в референдума. Личи си обаче, че БСП ще хвърлят всичко което имат срещу този рефереендум, защото повече участие на хората във формирането на НС значи по-малко безделници и нещастници. Ще има лична отговорност и ще се избират личности заради качествата им, а не партийна принадлежност и после васалите да разпределят дажбите.

5

ист

преди 8 години

Янакито - професия тарикат депутат. Използва 10 изречения на всички теми. Нищо полезно не е направил, освен за себе си.

fallback