Снимка: БТА, архив

Според социалният министър Ивайло Калфин, който е от коалиционния партньор на ГЕРБ – АБВ, предложените промени в Конституцията не са съдебна реформа, а са само подобрения на съществуващата система.

Още по темата
Министърът припомни по bTV, че от 25 години страната ни получава критики отвън за политическо влияние върху съдебната система.

По думите на Калфин, проектът, който в петък събра 180 гласа, ще внесе само някакви подобрения в съдебната власт.

Той посочи, че едно от положителните неща е, че представителите на ВСС ще се избират пряко, а не от делегатските им представители, което по думите му, е много по-демократично.

„Увеличават се и функциите на Инспектората, което е много по-добре”, обясни Калфин.

Според него проблемът ни не е с разделянето на колегиите на две, а в това, че в прокурорската колегия прекомерно се засилва тежестта на политическата квота и на практика при разпределение 6:6, е блокираща.

Калфин посочи още, че системата има нужда от по-добра организация, ефективност и доверие.

„Действително доверие за това, че тя не подлежи на натиск, включително и политически. От 25 години ние получаваме забележки от Венецианската комисия, Европейски съюз и т.н. за политическо влияние в съдебната система. Няма как в прокурорската колегия политическото влияние да е блокиращо”, заяви Ивайло Калфин и добави, че не трябва да очакваме чудеса от тези промени в Конституцията.

Социалният министър се надява следващата седмица, която е последната работна за депутатите преди ваканцията, да бъдат преите на второ четене промени в Кодекса за социално осигуряване, с които се правят сериозни промени в пенсионния модел.

"В момента в България има мизерно ниски пенсии", призна той.

По думите му предложената реформа ще доведе до увеличаване първо на новите пенсии и постепенно на старите. Калфин даде пример с жена на 40 години, която в момента се осигурява върху 650 лв. – по негови изчисления тя ще се пенсионира през 2040 г. с пенсия 1100 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase