Снимка: Булфото

В България на два контролно-пропускателни пункта строят стена, за да се отделят от територията на Турция, откъдето в Европа нахлуват бежанци. Това написа руското издание Блокнот.ру, цитирано от "Фокус". 

"Потокът имигранти преминаващи българо-турската граница през последните 2 месеца се е увеличил 4.6 пъти в сравнение с миналата година", коментира пред руската медия министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

"В правителството на България смятат, че загражденията ще помогнат на граничната служба да се бори с нелегалните имигранти и ще помогне да се намали броят на сътрудниците на правоохранителните органи, разположени по границата”, написа още изданието.

В същото време The New York Times публикува материал, в който описва имигранската картина на Балканите. "Потокът на имигрантите към Европа от разорените от войната и гладуващи части на Близкия Изток, Афганистан и Африка е променил посоката си през изминалите месеци. Имигрантите сега се опитват да преминат по земя през Западните Балкани, като броят им е почти равен на онези, които се опитват да влязат на Стария континент през Италия", написа изданието.

"Този нов маршрут на бежанците предизвиква рязко нарастване на антиимигрантските настроения на Балканите и в близките централноевропейски държави, което усилва влиянието на националистическите партии и предизвиква протести в много страни", посочва американският всекидневник.

"Икономическата криза в Гърция, на брега на която слизат основната част от имигрантите, които се отправят към Балканите, може допълнително да затрудни усилията да се контролира техния приток, като намали политическата воля и сумите, отделяни за охраната на гръцките граници. Промяната в посоката на имигрантския поток е очевидна в периода от януари до юни, в който около 79 хиляди бежанци са влезли нелегално в Гърция от Турция, по данни на Frontex, агенцията на ЕС за наблюдение на границите.

Някои са останали в Гърция, но повечето са продължили на север през Македония и Сърбия в Унгария, която е посрещнала 67 хиляди нелегални имигранти. Европейските имиграционни власти не могат да обяснят точно защо бежанският поток се е преместил към Балканите. Те спекулират, че докладите за чести удавяния и зловещи преходи по море може да са изиграли роля. В същото време, Европейските нации превърнаха пресрещането на лодките от военни съдове в по-централна политика, а Либия стана още по-опасна и насилието в нея се разрасна още повече", пише още изданието.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase