Снимка: архив Булфото

Били сме и по-зле от Гърция, и то през 1990 г. и 1997 г., припомни бившият лидер на ДСБ Иван Костов.

По думите му има смисъл да се помогне на Гърция, ако има висока гаранция, че тя ще излезе от тази ситуация, в която е попаднала.

"Големият пролем е дали Гърция при тази влошена икономическа конюнктура ще може да изпълни такава тежка програма", изтъкна той пред bTV.

Според него е добре позицията на България, че не иска да дава пари в помощ на Гърция, да бъде официализирана и аргументирана.

"Гръцкият премиер Алексис Ципрас разбра, че самоунищожава Гърция много късно", заяви още Костов.

Той коментира и предстоящия местен вот, като прогнозира, че изборите наесен практически са с предизвестен край - управляващите ще засилят позициите си в местната власт, а опозицията ще отслаби своите още повече.

"ДПС ще загуби много на местните избори, противно на това, което се надяват", убеден е Костов.

Бившият премиер определи като риск по-тясната обвързаност на партията на Местан с  Реджеб Таип Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието, която е ислямистка и неоосманистка и е на власт от 2002 г.

Според него е важно какво поведение ще имат Патриотите, които могат да решат да преустановят участието си в управлението.

Иван Костов прогнозира, че се очертава пълен мандат на Бойко Борисов като премиер, основно заради изключителната слабост на опозицията.

По думите му България се е стабилизира политически. "На фона на двете парламентарни кризи и предсрочни избори през 2013 и 2014 г. в момента тече частична стабилизация на страната. Една година след изборите няма разклащане на политическата система", коментира Костов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase