Снимка: БТА

Военният министър Николай Ненчев призна, че повече съкращения в системата не може да има.

"В Министерството на отбраната се извършиха съкращения на 380 човека по новия устройствен правилник и нямаме никаква възможност за повече", отсече той, цитиран от БТА.

По думите му има служби в системата на МО, от които зависи националната сигурност и трябва да се внимава много при съкращенията.

Още по темата

Ненчев изрази надежда, че за следващата година ще бъде изпълнено решението на Консултативния съвет по национална сигурност и  "бюджетът за отбрана да бъде такъв какъвто е бил през 2014 година - 1,35 на сто почти".

"Периодически провеждам срещи със структурите на МО и по отношение на финансите и виждам, че всичко се развива много оптимистично", коментира министър Ненчев и като пример посочи ВМА, където по думите му има спестени вече 18 милиона лева.

Ненчев бе гост на съвместната българо-американската подготовка "Тракийско лято - 2015", която се провежда в района на летище "Пловдив" и авиобазата.

След демонстрациите вицеадмирал Румен Николов, Началник на отбраната, благодари на всички военнослужещи, като даде много висока оценка на българските участници.

"Място за съмнение за отстъпление в качеството на подготовката на нашите военнослужещи няма, по отношение на ентусиазма сме на много по-високо ниво", коментира вицеадмирът.

В "Тракийско лято - 2015" от българска страна участват около 600 военнослужещи от структури на МО, от Силите за Специални операции на СВ, ВМС и ВВС, каза полк. Явор Матеев, ръководител на учението от българска страна. Той уточни, че по време на тренировките ще се изпълнят около 1800 парашутни скока - дневни и нощни, с различни типове парашути от ниски и средни височини. По отношение на техниката БА участва с транспортен самолет Спартан и вертолети Кугър и Ми-17.

От американска страна участват около 120 военни от 20 различни сфери с три самолета С 130 Херкулес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase