Снимка: Reuters, архив

Девет от 19-те български МиГ-29 се нуждаят от ремонт, пресметна във Варна министърът на отбраната Николай Ненчев.

Той посочи, че се върви към подписване на договор с Полша, където да бъдат поправени двигателите на машините.

Офертата от тази държава е много по-изгодна от руската, посочи Ненчев. По думите му Полша иска с 1,2 милиона лева по-малко за всеки самолетен двигател, освен това предлага и възможност за разсрочено плащане.

"Тъй като сме партньори в НАТО, полските дружества ще ремонтират българските самолети на цената, на която оправят техните", посочи Ненчев, цитиран от БТА.

Още по темата
Министърът каза, че въпреки проблемите на машините, България може сама да охранява въздушното си пространство поне до средата на следващата година, а целта е дотогава поне част от самолетите да бъдат поправени. Като проблем за летателната ни техника Ненчев посочи още, че авиониката й не е съвместима с НАТО и партньорите не разпознават българските МиГ-ове като свои.

Министърът на отбраната е във Варна, за да проследи националното учение с международно участие на ВМС "Бриз 2015". Той посочи, че е задължително българските военни да поддържат своето ниво, да бъдат достойни партньори в Алианса и да се справят със съвременните предизвикателства.

В отговор на въпрос дали военно учение в Черно море няма да доведе до изостряне на отношенията между Русия и НАТО министърът посочи, че Алиансът никога не провежда непланирани учения, а настоящото издание на българския "Бриз" е 19-о поред.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase