Снимка: архив, Булфото

Разочароващ е ходът на новоизбрания управител на БНБ Димитър Радев да предложи за подуправители двама от заместниците на подалия оставка Иван Искров, обяви пред bTV депутатът от БСП Георги Кадиев.

Той припомни, че при изслушването на кандидатите за нов гуверньор на БНБ само Бисер Манолов (кандидатът на БСП) е обявил, че няма да остави в банката нито един от предишните подуправители.

Още по темата

Според Кадиев не може вина за фалиралата КТБ да носи само подуправителят по банков надзор, както предвижда законът в момента. По думите му тези текстове от закона ще бъдат променени.

Социалистът признава, че Радев е представил най-добрата концепция, но смята, че това се дължи, защото при писането й са му помагали хора от БНБ.

„Радев е добър експерт, нямаше нужда от това да го води финансовият министър за ръка в БНБ, Менда Стоянова да го води другаде”, смята Кадиев.

Той е категоричен, че политизирането е вредно за БНБ и именно то е довело до фалита на КТБ.

„Не зная дали е вярно, че заплатата на гуверньора е 45 хил. лв. Ако той има такава заплата, премиерът също трябва да има такава”, коментира още депутатът от БСП.

Заплатата на гуверньора е тайна по закон, но вчера независимият депутат Велизар Енчев обяви, че Искров е взимал 45 хил. лв. на месец.

Кадиев смята, че възнаграждението на управителя трябва да е публично и да има таван, който да е заплатата на председателя на Народното събрание или президента, или друг висш държавник.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase