Снимка: БТА, архив
fallback

България ще поиска допълнително пари от Европейската комисия. Това обяви министър-председателят Бойко Борисов в Малко Търново, цитиран от агенция "Фокус". Според него 80 млн. евро трябва да получи страната ни като компенсация за загубите, които България търпи от ембаргото срещу Русия.

"Полагаме огромни усилия да усвояваме европейски пари. Ако утре Европейският съвет се състои, ще поставим въпроса за огромните пари, които губим от санкциите, които сме наложили ние и контрасанкциите от Русия. В момента земеделските производители губят пари”, коментира премиерът.

"Няма ли да има спасителен план за това, че сме пострадали от санкциите?”, попита още той и прогнозира, че предстоящото заседание на Европейския съвет ще бъде тежък съвет за всички.

"Ще настоявам и ние да имаме срокове, защото два пъти в месеца пътуваме до Брюксел, за да решаваме въпроса с Гърция. За мен е притеснително, че ЕС харчи много пари на европейските данъкоплатци, за да се събираме през ден през два да решаваме един и същи въпрос от дълги години”, коментира премиерът Бойко Борисов.

Той припомни на българите, които поддържат позицията на гръцкото правителство, че още с идването му на власт то е наложило 26% данък на гръцките фирми, които работят с България. "Те не го коментираха това, а в момента се съдим в Страсбург. Нашата победа в България е това, че всички еврофондове работят. Всеки ден откриваме видими неща", каза още премиерът Бойко Борисов.

Искането премиерът Борисов ще постави на срещата на върха в Брюксел в неделя.

Той заяви още, че спасителен план за Гърция все още няма. "Днес финансовите министри, а утре лидерите на 28-те страни трябва да решат, дали такъв план ще има", каза той. Премиерът добави още, че като победители гърците искат 53 млн. евро.

По думите на Борисов са взети нужните мерки за гръцките банки, които работят по българското законодателство. "Европа казва, че при необходимост ще ни помогнат”, добави още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

100

Ред арми

преди 8 години

А колко загубихме от престъпното управление на Борисов и КОЙ ще ни компенсира

99

Анонимен

преди 8 години

Като ответна реакция, 123, което е ясно и на малките деца. Не всеки е свикнал да подарява интересите на държавата си, за да си напълни собствената касичка, все пак.

98

Анонимен

преди 8 години

ЕС не е налагал забрани върху търговията с храни, забраните ги наложи Путин.

fallback