Снимка: БулФото

Общ преглед

Министърът на отбраната Николай Ненчев даде отлична оценка на завършващото учение с международно участие "Бриз 2015".

Той наблюдава изпълнението на различни задачи от борда на фрегатата "Верни" в Деня на отворени врати на учението.

"Изключително добра организация и координация на учението "Бриз 2015", много съм впечатлен", заяви  министърът пред журналисти.

По думите му това доказва за пореден път, че страната ни се справя отлично в една такава ситуация съвместно с партньорите и съюзници от НАТО.

Обсъждахме въпроса за многоцелеви кораб за Военноморските сили, ще направим всичко възможно за него, заяви още Ненчев, цитиран от БТА. Той изрази надежда, че възможно най-скоро ще бъде приета програмата за развитие на отбранителните способности.

"За 2016 година вярвам, че политическите сили ще удържат на думата си и ще спазят поетия ангажимент при последния консултативен съвет при президента, където се разбрахме следващата година бюджетът за въоръжени сили да нарасне на 1,35 процента от БВП", каза още министърът. Той допълни, че до 2020 година бюджетът трябва постепенно да стане 2% от БВП.

Командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев също даде отлична оценка на учението. Ние демонстрирахме не само възможност да участваме в операции на НАТО, но и да ги командваме, заяви той. Контраадмиралът посочи, че към момента оценката за минния ловец "Цибър" е положителна, а окончателният доклад за сертифицирането на кораба ще е готов до седмица.

В националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2015“ участват около 30 кораба и над 1700 военнослужещи от военноморските сили на България, Гърция, Румъния, Турция и САЩ, в това число и три фрегати от Първа постоянна група кораби на НАТО и четири кораба от Втора постоянна група противоминни кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса.
 
По време на ВИП-деня на учението „Бриз 2015“ за първи път беше изпълнена операция по спасяването на оцелели хора от принудително приводнил се самолет на море. Гостите наблюдаваха още изпълнението на операция по спасяване на голям брой бедстващи хора на море, отразяване на асиметрични атаки на море и атаки на въздушен противник, доставяне на товар на борда на кораб от вертолет и други действия от динамичния показ.
 
Основната цел на учението е подобряване на оперативната съвместимост и взаимодействието между ВМС на включените в него страни чрез отработване на участието им в операция в отговор на криза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар