Светлин Танчев. Снимка: архив, БулФото
fallback

Депутатът от БДЦ и шеф на комисията по европейските въпроси в НС Светлин Танчев е задал парламентарен въпрос към премиера Бойко Борисов за позицията на България за членството й в Шенген.

Повод за питането е твърдението на Танчев, че пред депутати от Бундестага правосъдният министър Христо Иванов е казал, че Германия не трябва да ни подкрепя за Шенген, ако не бъде проведена съдебната реформа.

Oще по темата

Пред журналисти Танчев днес разказа, че отдавна е в преговори с паламентаристи от Бундестага да подкрепят декларация за членството ни в Шенген.

Преди дни, на среща с тях, ги попитал какво става, а зам.-шефът на европейската комисия в Бундестага заявил, че току-що излиза от среща с правосъдния министър, който казал, че България не трябва да бъде подкрепена за Шенген, докато не се направи съдебната реформа. 

Реформата пък виси на косъм, след като промените в Конституцията не получиха одобрение на първо четене в комисия. 

"Ще задам въпрос за това към премиера, защото се почувствах много неловко. Един вид вие в България не сте си изяснили позицията, а търсите нашето лоби. Излагаме се", каза той.

Танчев посъветва репортерите да попитат и другите присъствали на срещата депутати - Станислав Ангелов от ДПС или Георг Георгиев и Силвия Хубенова от ГЕРБ. 

Георгиев и Хубенова обаче отрекоха и обясниха, че по време на срещата съдебната реформа не била обсъждана.   Танчев пък призна, че по време на срещата не е воден стенографски протокол заради спестяване, но се зарече да спре тази практика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 8 години

от една страна са БСП, ДПС и Атака и поставените от ТЯХ висши магистрати. ...... от другата е новия министър . а къде е народа? щом ви харесва съдебната система от последните 25 години- стойте си вкъщи, Не протестирайте .. реформа не ви трябва

14

Асеновец

преди 8 години

Предатели колкото щеш в тази държава. Топяхме се взаимно за корупция, реформи... Саботирахме членството ни в ЕС и то, само защото някой жаден за власт не е успял да постигне нещо съществено в политиката.....

13

с други думи

преди 8 години

С други думи, ние зависим от някакви си германски депутати, подслушвани от американците и зависими от тях?

fallback