Меглена Кунева. Снимка: архив Булфото

Вицепремиерът Меглена Кунева се обяви за Закон за лобизма, за да е ясно кой в какъв момент е отишъл да защити интереса си и пред кого в процеса по създаване на законодателство.

Предложението за това дошло от гражданския сектор и по-конкретно от "Трансперънси интернешънъл", съобщи тя след първото заседание на Националния съвет по антикорупционни политики към Министерския съвет.

Още по темата

„Интересите трябва да се декларират и трябва да е ясно кой каква теза защитава. Няма нищо лошо Съюзът на винопроизводителите да отиде и да каже своето мнение, просто трябва да е ясно, че го е казал“, даде пример тя. Според нея това дава сигурност, че „никой после няма да злоупотреби с името ти“.

На въпрос кой саботира промените в Конституцията, след като те не получиха нужния брой гласове при първото гласуване на депутатите във временната комисия за промени в основния закон на държавата, Кунева заяви: „Никой не може да се държи като Ципрас, не можеш да напуснеш масата на преговорите и ще преговаряме дотогава, докато имаме резултат“.

Тя обаче подчерта, че не разбира защо предложенията не са били подкрепени, след като бе подкрепена стратегията за съдебна реформа, в която тези елементи присъстват.

Вицепремиерът изтъкна, че всички искат да има съдебна реформа и върховенство на закона и никой не е против разделянето на ВСС.

По думите й споровете са правно-технически, а гласуването на Конституцията е политически акт.

Кунева настоя, че антикорупционна стратегия без съдебна реформа и обратно е силно намалено полезно действие. Според нея това са две страни на една и съща монета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase