Снимка: архив, Булфото
fallback

Бившият ни финансов министър Симеон Дянков прогнозира, че Гърция няма да напусне еврозоната и Европейския съюз.

"Европа няма интерес от това", каза той и настоя, че опрощаването на част от гръцкия дълг е неминуемо.

"30 години гърците са живели над възможностите си, в дълг. За една или две години няма как едно правителство да свърши всичко занапред", подчерта Дянков.

Oще по темата

По думите му нищо не се променя от референдума в южната ни съседка, освен че позициите между Атина и кредиторите са доста по-изострени.

"Не мисля, че тази година поне ще видим вълна от българи, които се връщат от Гърция, всички ще изчакат", смята още Симеон Дянков.

Бившият финансит №1 в държавата обяви, че Иван Искров е бил преизбран на поста си като управител на БНБ под натиск, но не от Европа.

"До последния ден, в който вървеше този дебат, друг човек беше предложен и трябваше да се гласува за гуверньор. Калин Христов беше кандидатът и от наша страна, и от ръководството на ГЕРБ", каза Дянков.

Христов обаче не бил назначен, тъй като по думите на бившия министър в парламента са станали промени.

"Една сравнително значима фигура в парламента, извън правителството, успя да направи тази промяна в последния момент", посочи Дянков, но отказа да назове конкретно име.

Според него кризата с КТБ е изцяло грешка на Иван Искров, тъй като той е имал задачата да пази банковата стабилност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

Миланчо

преди 8 години

По-голяма грешка от самия Дянков няма. Всички сме свидетели на некадърните му действия като министър на финансите и този "експерт" има наглостта да дава оценки на другите.

34

Ани

преди 8 години

Ей, едва изпълзял от дупката си е веднага почна прогнози да прави!

33

Жоро

преди 8 години

Защо може Калифорния да фалира на няколко пъти без да изостави долара а Гърция да не може. А бе оставете ги да фалират и да им фалират и банките да жидим дали ще продължават да пеят същата византийска песен.Нека да стане като в българия при първата банкова криза...Еврозоната трябва да измисли механизъм за фалиране на отделните държави без да се изоставя еврото като валута!!!А на нас н1кой опрости ли ни дълга?!? Нека фалират и да се помъчат, че да вземат да се понаучат. Иначе няма да има оправ

fallback