Снимка: БТА, архив

Европейският съюз трябва да се опита да стимулира гръцката икономика. Сега страната е в ситуация, в която няма как да се намери решение на проблема, а емоции са изместили конструктивния диалог.

Това заяви пред БНР Кристиан Вигенин, депутат от БСП и бивш министър на външните работи, по повод насрочения за неделя в южната ни съседка референдум, на който гърците трябва да се произнесат за предложенията на кредиторите към Атина.

Още по темата
"Каквото и да се случи в неделя, от понеделник пак трябва да има преговори и компромиси. Защото в днешния глобален свят, в рамките на глобалната финансова система, която имаме и при ситуацията, в която в момента е Гърция, тя не може да се извади сама от такава криза“, каза Вигенин.

Ограниченията, които бяха наложени на Гърция с началото на спасителните програми, са довели до задълбочаване на кризата и от ПЕС са отправили своите критики в тази посока, каза той.

Вигенин припомни и един факт от 2011 година: „Тогавашното социалистическо правителство на Папандреу, което преговаряше по първата програма, в един момент видя, че на Гърция се налагат неприемливи икономически и политически условия. Тогава, за изненада на всички, той обяви, че ще предизвика референдум.

Реакцията беше много остра, включително в самата Гърция, но и от партньорите. Тогава той се отказа от този референдум. Има едно емблематично изказване на Ципрас в онзи период, че не може подобни решения да се стоварват на гърба на гръцките граждани, че това е бягство от отговорност на правителството. Виждаме обаче, че референдумът се оказва единственото решение на сегашното правителство“.

Това, което днес е Гърция, не може да бъде повод за гордост нито от страна на институциите, нито от страна на гръцкото правителство, смята Вигенин.

„Разчитам от понеделник на повече разум, реализъм и на стремеж на първо място и преди всичко да се помисли за гражданите на Гърция, защото те имат най-малка вина както за неразумната финансово-икономическа политика в предишните години, така и за резултатите от наложените от институциите ограничения в последните години“, допълни той.

Според Вигенин въпреки настоящата криза България трябва да се подготвя за членство в еврозоната.

Още по темата за Гърция четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase