Снимка: архив, Булфото
fallback

Властта взе дългоочакваното решение за създаване на зоополиция. Това стана със заповед на вътрешния министър Румяна Бъчварова. Новината съобщиха в парламента евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев и шефът на фондация "Четири лапи" Явор Гечев. 

Решението предвижда във всяка областна дирекция на полицията да има по един разследващ и един оперативен полицай, обучени специално в разкриване и противодействие на насилието срещу животни. Очаква се те да започнат същинската си работа през септември. 

Зоополицаите ще се борят и срещу собствениците на животни, които не упражняват контрол върху тях и те нанасят средни и тежки повреди. "Статистиката е тъжна", каза Емил Радев. Той съобщи, че от 180 регистрирани случая на насилие срещу животни през 2013 г., са разкрити 30. През миналата година от 181 престъпления са разкрити 35. 

Евродепутатът припомни и едни от най-бруталните случаи на насилие срещу животни - убито куче с брадва на детска площадка, застреляно домашно куче от бивш военен във Варна. Той разказа и случая на кон от Аврен, пребиван систематично от собственика си и спасен от група англичани, които го купили. Собственикът на коня в момента го чакат 10 години затвор, защото заплашил тъщата си и пребил и отвлякъл жена си. "Статистиката показва, че който посяга на животно, след време ще посегне и на хора", каза Радев. 

Думите му бяха потвърдени и от Явор Гечев. Той обясни, че със създаването на зоополиция институционално се отрича насилието над животни като норма на поведение. "Така ще се вигне разкриваемостта и много хора ще попаднат в затвора. Цялото общество трябва да съдейства на зоополицията", каза Гечев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

78

Dubious

преди 8 години

КОТАКА защо не ги прибереш да ти изядат КОТЕШКИТЕ ... Никой не мрази животните, мразим уличните *** и тия дето са психически повредени като тебе!

77

KOTAKA

преди 8 години

Най вкусните гранулки за кучета и котки стават от маймуни,от тези маймуни които мразят животните-може и от пълнички балкански маймуни.

76

Dubious

преди 8 години

Нещастницииии приберете уличните *** в къщите си! Звяра над човека поставяте, кучкари долни о*рахте улиците зарази пръскате.

fallback