Снимка: Булфото

Само с бърз съдебен процес ще се реши проблемът с престъпността, защото в момента има стотици висящи дела и много малко присъди. Това е мнението на премиера Бойко Борисов, който призова, когато се прави съдебната реформа, основата промяна да е свързана с ускоряването на съдебния процес.

Според него органите на реда познават престъпниците, но всички те са с висящи дела от 20- 30 години. Освен това за сигурност се харчат огромни пари, но пак има много престъпления.

"Огромният бич - крадците на коли, на къщи, на апартаменти, са с над 20 дела, по 40 – 50 висящи дела и кръгът е опорочен, в момента, в който го задържат, полицията казва, че имаме по-висока разкриваемост, в съда има 1-2 процента осъдени, всички са на свобода. Същият проблем имаме в КАТ, в митниците – един акт, втори, трети, години наред се точат, докато не мине давностният срок“, коментира той.

Според Борисов така няма превенция и заради това настоя да се скъси съдебният процес и "тези хора да влязат в затвора".

Борисов смята, че дори да се купят още видеокамери за наблюдение в населените места, проблемът с престъпността няма да се реши.

"Ще го снимаме за 25-ти път този от Сандански и какво ще стане? Ще отиде адвокатът и ще си го пусне и той ще открадне пак, за да си плати таксата“, посочи той и допълни, че ефект ще има само ако веднага се усети наказанието – арест или голяма парична глоба.
 
"Ефектът е като го хванеш, че краде днес зимнина или нещо маломерно, веднага глоба, на втория път вече не е маломерно, на третия е абсурдно“, отсече премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase