Снимка: архив Булфото

България вече се приема като фронтова държава, а американските танкове, които сме готови да приемем, ни превръщат в мишена. Това коментира лидерът на АБВ Георги Първанов. Той обяви за проблем на националната сигурност противоречивото говорене на президента, военния и външния министър по темата.

„Танковете няма да помогнат при един сблъсък между Запада и Русия, но те повече или по-малко ни правят мишени“, каза Първанов пред bTV. Той беше категоричен, че наличието на такива тежки части предизвиква напрежение в хората. „Руският народ се изпълва с напрежение срещу България, затова ги няма туристите, изтеглят се собствениците на имоти, не се случват инвестиции и търговии“, каза бившият президент.

Още по темата
Той обяви като по-голяма опасност за националната ни сигурност противоречията в изказванията на държавния глава Росен Плевнелиев и министрите на отбраната и външните работи Николай Ненчев и Даниел Митов. Първанов ги обвини, че са изрекли много неверни неща и така са объркали хората.

„Тези наши политици дължат отговор на обществото къде е поет ангажимента. Той може и да не е поет още. Ние сме готови да козируваме преди да ни е поискано нещо“, каза лидерът на АБВ. Първанов отново се изказа критично за военния министър.

„Той нищо не знае. Той е случайно попаднал, погрешка, на това място”, каза Първанов.

Той отхвърли опитите поемането на ангажимента да се върне през 2006 г. „През 2006 г. такива неща не са договаряни, в този период никога не е говорено за тежко въоръжение“, каза бившият президент.  Той обясни и че депутатите му ще настояват за достъп до всички документи, които са маркирали този процес.

„Големият проблем е, че на този етап вече ние сме част от концепцията България като фронтова държава. Каза го помощник-държавният секретар на САЩ и вече това разбиране се уплътнява с реално съдържание. Това няма как да не предизвика напрежение в нашите източни съседи”, обясни Първанов.

Той коментира и отношенията в коалицията. „Диалог има, но дали има чуваемост ще се види по резултатите“, каза Първанов. Той обвини ГЕРБ, че компроментира идеята за пряката демокрация с подкрепата за референдума, предложен от президента Плевнелиев. Първанов разкритикува Плевнелиев заради объркващия му въпрос за мажоритарния вот. „Той се измъкна от идеята за по-точно формулиране на въпросите, което щеше да мотивира хората. Няма да се объркат, ако ги попитаме подкрепят ли 50 на 50 мажоритарен вот“, каза бившият държавен глава.

Първанов обясни, че се чува с премиера Борисов, говорят и се убеждават, но нещата не се случват. „Единственото, което може да крепи коалицията, е ясната силна убедителна политика“, каза още лидерът на АБВ.

Той отново обвини Реформаторите, че преяждат с власт „тихо и кротко“. „Играят много агресивно в политиката за подреждане на новите кадри”, каза той и допълни, че целта име да спечелят от властта колкото се може повече с оглед на местните избори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase