Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев издаде указ за обнародване на Закона за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване, приет от Народното събрание на 16 юни 2015 г.,  съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Според президента българската здравна система е останала една от най-нереформираните през последното десетилетие.

“Общество ни очаква правителството и парламентът да предприемат такива действия, с които да се повиши качеството и ефективността на предоставяните здравни услуги за хората. Всяка година се увеличават средствата за здравеопазване, но никой не е доволен – пациентите, лекарите, здравните работници”, се посочва в съобщението.

Президентът изрази своето мнение, че здравната реформа не търпи отлагане. Според държавния глава приетите промени в Закона за здравното осигуряване са стъпка напред, но е необходимо да се направи много повече за цялостното реформиране на сектора. Президентът изразява надежда, че промените в здравната система ще продължат да са неотложен приоритет на правителството и на Народното събрание и че скоро ще бъдат доведени до успешен край.

Държавният глава обяви, че смята за неоснователни изявленията в публичното пространство, че с приетия закон се предвиждат ограничения на достъпа до здравеопазване на гражданите, в разрез с конституцията.

“Законът за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване не предвижда норми, които да ограничават достъпа до медицинска помощ. Няма и разпоредби, от които да следва допълнително заплащане от осигурените граждани, за да получат дължимата от държавата медицинска помощ или сключване за това на застрахователни договори с частни застрахователни дружества”, се посочва в съобщението.
 
Президентът уверява, че е предвидено осигурените граждани да продължават да получават гарантирана от бюджета на Националната здравноосигурителна каса медицинска помощ, както по основния, така и по допълнителния пакет от здравни дейности. Непроменен остава и принципът за равнопоставеност на гражданите при ползване на медицинска помощ.

Когато министърът на здравеопазването издаде наредба за определяне на основния и допълнителния пакет от медицинска помощ, както е предвидило Народното събрание, всеки заинтересован ще може да я оспори пред съда в съответствие с чл.120 от конституцията, ако са нарушени принципите за достъпност и равнопоставеност до здравни услуги на гражданите, информират от прессекретариата на държавния глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase