Снимка: Булфото, архив
fallback

Тежката военна техника на САЩ, която пристига у нас, ще бъде използвана за учения, от които българските военнослужещи имат голяма необходимост, коментира военният министър Николай Ненчев в Брюксел, цитиран от БТА.

В същото време той призна, че не се знае точно колко танка ще бъдат доставени в нашата страна, но се очаква те да бъдат няколко десетки.

Oще по темата

"След срещата с американския посланик в София получих въпроси дали тази техника ще остане за постоянно в България. Отговорих, че към нас, към мен, не е постъпило искане, нито официално, нито неофициално, за американска техника, която да остане за постоянно у нас. Въпросът беше след изказването на секретаря по отбраната на САЩ какво количество тежка техника ще остане в България. Отговорих, че такова запитване към мен не е отправяно. Касае се за техника, която ще бъде използвана за съвместни учения, за определен период от време, после ще бъде преместена", поясни министърът.

Той уточни, че тази техника ще остане в нашата страна вероятно до края на годината и освен танкове, ще има и друга техника, за която още няма конкретна информация.

"Тази техника няма да остане за постоянно в България", добави Ненчев.

Министърът благодари на своя колега от правителството на БСП, ДПС и НДСВ Ивайло Калфин в качеството му на вицепремиер и министър на външните работи тогава, който е подписал през 2006 г. споразумението, по чиято сила се извършват тези дейности днес.

"Свидетели сте на агресия, която се случва от началото на моя мандат. До момента нищо не се потвърди от всички страхове, които се опитаха да вменят от "Атака", отчасти и от БСП", коментира той по повод реакциите на новините за предстоящите военни учения.

Министърът съобщи, че командният център на НАТО в България е приключил първия етап от своето обособяване, приключило е преустройството на сградата, където ще се помещава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

88

Ред арми

преди 8 години

Имали сме били нужда от военната техника на САЩ... Не. Имаме нужда от правителство защитаващо интересите на държавата. Имахме нужда от помощ при наводненията в Мизия и Аспарухово, имахме нужда при справяне с щетите от земетресението в Перник, имахме нужда от помощ при десетките природни бедствия връхлетели страната ни през последните години. Но нямаме нужда от чуждо военно присъствие и военна техника. Имаме нужда от СВОБОДА и ДОСТОЕН ЖИВОТ г-н министър. ОСТАВКА

87

ЛИЗАШки

преди 8 години

Тоя е голяма ШУШУМИГА...... гледал е филма с ЛУИ дьо ФИНЕС .... НИ ЧУЛ .. НИ ВИДЯЛ...

86

Анонимен

преди 8 години

Каква нужда бе *** недорасъл, нямаме армия, а имаме нужда от техника....

fallback