Снимка: БТА
fallback

Въпреки че отрече да е отказан политически натиск върху него и останалите комисари, председателят на КЕВР Иван Иванов обвини политиците, че използват темата с енергетиката за свои цели.

"Някои политически сили се опитват да окажат натиск, опитват се един качествен дебат да го пренесат на полето на политически боричкания свързани с предстоящите избори.

Oще по темата
КЕВР няма да го позволи, а ще остане на полето на професионализма", отсече той по време на 4-часово изслушване в парламента, на което трябваше да обясни новия модел за ценообразуване.

Той предвижда въвеждане на увеличение на цената на тока за крайните потребители с около 2 процента, а за индустриални цели – между 13 и 20 процента. Това означава двойно увеличение на добавката "задължение към обществото", която бизнесът плаща за всеки потребен мегаватчас. Тези планове на КЕВР предизвикаха гнева на индустриалците, които заплашиха с протести, а правителството застана на тяхна страна и се обяви против поскъпването на тока.

Вчера парламентарната комисия за наблюдение дейността на регулатора прие на първо четене внесените промени в Закона за енергетиката, с които се дава възможност ценовият и регулаторен период за електро- и топлоенергетиката да бъде отложен с един месец, като увеличението да е от 1 август. Днес това направи и комисията по енергетика, а утре измененията ще се обсъдят в пленарна зала.

Според Иванов обаче уължаването на стария модел на ценообразуване крие в себе си някои ползи и някои вреди.

"Ползите биха били по-съществени от вредите при едно условие - ако предприетите мерки, които бяха оповестени след съвещание на Министерски съвет, дадат очакваните резултати", каза той.

Иначе той смята, че 2015 е последната година, за да бъдат извършени съществени реформи в енергетиката.

Иванов увери, че целта на новото ценообразуване е въвеждането на по-голяма справедливост и равнопоставеност.

Според него в досегашния модел добавката "задължение към обществото" е била много неравномерно разпределена, като потърпевш е бил дребният бизнес.

Шефът на КЕВР увери, че въпреки че сега НЕК има дефицит от 3,3 млрд лева, ще излезе на печалба в края на регулаторния период в резултат на предложените мерки от регулатора.

"През тази година ще спести разходи в размер на 700 милиона лева в сравнение с миналата година", добави той.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров поиска оставката на цялата КЕВР, защото комисарите са доказали своята несъстоятелност.

От ПФ се обявиха за отлагане на решението за промяна на цената на тока, докато не бъдат намери резерви.
"Битовите абонати и представителите на бизнеса не искат ново повишение, защото не виждат причина да плащат за грешките и страховете на политиците", коментира съпредседателят на коалицията Красимир Каракачанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Неудебон

преди 8 години

Към автора Камелия Цветанова: Председателя на КЕВР пред народното събрание каза, че за да няма увеличение в цената за бита е предложено увеличението да е на цената за бизнеса. В статията неправилно е цитирано увеличение в цената за бита с 2%. А цената на тока за бизнеса се определя на свободния пазар на пазарен принцип търсене/предлагане, а не от комисия. Така че работодателите (бизнеса) да не се жалват толкова. Работещите да стачкуват за заплати, а не за енергийните проблеми на работодателя си!

22

Егати

преди 8 години

Тая май**на беше в правителството дето сключи скъпите договори с "американските" централи и началото на скъпите дългосрочни изкупни цени на ВЕИ-тата. И сега ми говори че нямало политика в сметките му ?! Смях. Защо не си намалят заплатите в дружествата на енергийната държавна система?!

21

e

преди 8 години

Евреите не могат да бъдат превъзпитани и не трябва да им се дава никаква власт. Борис Миронов, руски държавник, политическа фигура, журналист и публицист.

fallback