Алекс Нестор Снимка: bgonair.bg

Бизнесът смята за разумно поскъпването на тока да бъде отложено с месец, в който да се търсят резерви в енергийната система, обяви пред Bulgaria On Air Камен Колев от Българската стопанска камара.

Той отново припомни, че евентуален ръст ще блокира конкурентоспособността на предприятията и това ще доведе до сериозни социални проблеми като закриване на работни места и фалит на фирми.

При сегашните разчети на КЕВР цената на тока няма да скочи с 20 %, коментира пък Алекс Нестор от Американската търговска камара. Той обясни, че в Германия например електроенергията е по-скъпа, отколкото у нас, и отново припомни, че голяма част от българската индустрия продължава да е енергийно неефективна. Американските инвеститори у нас са притеснени от намесата в работата на регулатора.

"Притеснени сме, че има натиск върху регулатора и това ценообразуване, което беше предложено от регулатора да влезе в сила от 1 юли, според нас ще балансира приходите и разходите на обществени доставки. Така ще се получи един нетен ефект, някъде от около 300-350 млн. лева, който правителството може да използва, за да подпомогне бизнеса. Така и двете страни ще бъдат задоволени", аргументира се Алекс Нестор.

По думите му дебатът, който се води, и отлагането влияят негативно на инвестиционния климат.

"Инвеститорите наблюдват тези процеси и се чувстват несигурни", добави той.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase