Снимка: архив, Булфото
fallback

Към България до този момент не е отправяно официално предложение за разполагането на американска техника и персонал,  се посочва в изявление на министъра на отбраната Николай Ненчев, разпространено от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Поводът е направеното днес изявление на министъра на отбраната на САЩ Аштън Картър.

Oще по темата

"Днес имах среща с посланика на САЩ Марси Рийс по нейна молба, по време на която бях информиран, че предстои изявление на американската страна за разполагане на техника в няколко източноевропейски държави. В разговора ни обаче не беше предоставена друга информация и подробности за броя и вида на техниката", заявява Николай Ненчев.

Към България до този момент не е отправяно официално предложение за разполагането на американска техника и персонал, посочва той.

"Ако подобно искане постъпи, за това ще бъде уведомено както българското общество, така и останалите български институции.  Едва тогава ще започне процедурата по приемане и съгласуване на предложението", отбелязва българският министър на отбраната.

Утре и вдругиден министърът на отбраната Николай Ненчев ще участва в среща наминистрите на отбраната на страните-членки на НАТО на 24 и 25 юни в Главната квартира на Алианса в Брюксел.

Там те ще разгледат развитието на концепциите за усилени Сили за отговор на НАТО и за Планове за нарастващ отговор, както и изграждането на Щабните елементи за интегриране на сили на Алианса на териториите на България, Естония, Латвия, Литва, Полша и Румъния.

По време на двудневния форум ще има и заседание на Комисията НАТО-Украйна, както и на министрите на отбраната във формат мисия "Решителна подкрепа".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

88

Що

преди 8 години

Що трябва някой да пита България дали иска американски бази, кога ли пък някой е питал? Просто ще ги разположат и точка. Американците диктуват, не питат. Как се казват тия които диктуват - диктатори

87

Анонимен

преди 8 години

Американските танкове вече ги товарят, в САЩ знаят, че ще разполагат хора и техника тук, само този министър пак нещо не е разбрал. Точно както с въздушното ни пространство което използваха, за да нападнат Ирак, точно както с американските бази и т.н. Т.е. нещата се случват, а те ни баламосват, за да не протестираме. Аз се надявам този некадърник да го уволнят, и без това много я направи. Не може министъра да не знае какво става в ресора му, това е нечувано.

86

Аз

преди 8 години

Виждам, че читателите правилно са разбрали прочетеното - Не че не е решено, просто на Николай Ненчев не са му казали.

fallback