Снимка: архив Булфото

Главно мюфтийство няма да отстрани от проповедническа дейност 13-те имами, обвинени в проповядване на радикален ислям, докато делото не приключи. Това каза в съда Ахмед Ахмедов, главен секретар на Главното мюфтийство.

Пловдивският апелативен съд заседава днес по делото за разпространение на радикален ислям. То е образувано по жалба на подсъдимите Ахмед Муса Ахмед, Саид Мутлу, Абдуллах Салих, Неджми Дъбов, Хайри Шерифов, Байрам Ушев, Ахмед Абдуррахманов, Изет Джалев, Мохамед Камбер, Юсуф Горелски, Найме Горелска, Али Хайраддин и Али Ходжа и по протест на прокуратурата.

С присъда на Пазарджишкия окръжен съд Ахмед Муса Ахмед беше признат за виновен за разпространение на антидемократична идеология, насаждане на омраза и участие в нерегистрирана организация. Той беше осъден на една година лишаване от свобода при първоначален строг режим и глоба в размер на 5000 лв.

Съдът е признал за виновен и Саит Мутлу по две от повдигнатите обвинения, за което е осъден на 1 година условно и 3000 лева глоба.

Абдулах Салих е осъден на 10 месеца условна присъда и глоба 3000 лева. Останалите 10 подсъдими бяха признати за виновни за членуване в нерегистрирана организация, като 9 от тях получиха от съда глоби от по 2000 лева, а Али Ходжа в размер на 3000 лв. В жалбите си подсъдимите са с оплаквания за незаконосъобразност и необоснованост и молят за отмяна на присъдата и настояват за оправдателна такава.

В съдебната зала Ахмедов обясни, че няма забрана за контакти на проповедниците с различни организации от Саудитска Арабия, нито пък има списъци със забранена литература.

В съдебната зала той  заяви, че към момента не се издават карти на проповедниците от Главно мюфтийство, а картата, издадена на Ахмед Муса Ахмед, е нелегитимна.

На въпрос кой и с какви средства е изградил частната джамия в Пазарджик, Ахмедов заяви, че няма сведения по въпроса, а от мюфтийството не упражняват контролни функции над нея, тъй като е в частен имот.

Делото продължава и утре, 24 юни, от 09:30 ч. в зала 1 на Пловдивския апелативен съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase