Снимка БТА
fallback

Българското правителството е против повишаването на цената на електроенергията. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев след съвещание в МС във връзка с цените на електроенергията. Спешната среща беше свикана днес при премиера Бойко Борисов заради поскъпването на тока за бизнеса и намерението на големите предприятия за стачка. 

Комисията за енергийно и водно регулиране планира поскъпване на електроенергията от 1 юли - между 13% и 20% за преобладаващата част от предприятията в България.

Държавата ще подпомогне ситуацията като намали административните разходи в БЕХ и в НЕК с по 10%,
каза Дончев, а министърът на енергетиката Теменужка Петкова  уточни, че намалението ще е с по десет процента през следващите три години. Тарифният дефицит на БЕХ вече достига четири милиарда лева и ако не се вземат мерки, ще продължи да се увеличава, каза Дончев като добави, че в подобна ситуация са и  други държави в ЕС.

Решението за поскъпване на тока е взето, доколкото знам, единодушно от всички членове на Комисията за енергийно и водно регулиране. КЕВР се избира от парламента и в нея има представители от почти всички партии и затова изразявам учудване за разминаване на позициите на партиите и на техните  представители в КЕВР, каза Дончев.

Oще по темата

"Призоваваме Народното събрание да организира дискусия в пленарна зала с целия състав на КЕВР, на която всички политически сили да имат възможност да се запознаят с данните и с доклада на комисията и да се коментира тяхното предложение", обяви още вицепремеиерът

По отношение цената на електроенергията правомощията са изцяло на КЕВР, категоричен бе и енергийният министър Теменужка Петкова.

Дончев се обърна към всички, които вземат подобни решения да не подхранват съмненията, които битуват в голяма чат от българското общество, че политици имат интереси в енергийния сектор и по-специално в производството на енергия от възбновяеми източници.

"Най-лесното решение е, когато има свръхподпомагане или производството с разходите да бъде товарен потребителят", коментира още той.

Агенция Държавен и финансов контрол вече проверява реалните инвестиции на всички производители на енергия и най-вече от възобновяеми енергийни източници /ВЕИ/, съобщи още Дончев.

Теменужка Петкова добави, че резултатите от проверката се очакват до две седмици. Дончев призова експертите на ЕК да приключат по-скоро проверката дали има свръхподпомагане от страна на държавата към  производителите на ВЕИ.

Всъщност опциите за излизане от ситуацията не са много - или намаляване на разходите за производство на енергията, или ограничаване на цените за някои видове производства, каза Дончев. Можем да ползваме и европейския опит и да има промени в данъчната ставка, както е в Португалия и Италия, каза още вицепремиерът.

Наредбата, с която големите фирми да получат облекчения в цената на тока, вече се обсъжда и може да се направят промени така, че да се разшири обхватът на облекченията, каза енергийният министър.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

166

Асеновец

преди 8 години

Щом кабинетът е против защо не се предприемат мерки за прекратяване договорите на енергоразпределителните дружества и връщането им в ръцете на държавата? Щом кабинетът е против защо не се правят стъпки за търсене на евтини и алтернативни производители на ел. енергия като АЕЦ Белене или нови мощности в Козлодуй?

165

ognyanz

преди 8 години

"Държавата ще подпомогне ситуацията като намали административните разходи в БЕХ и в НЕК с по 10%" - това е имитация, че нещо се прави. През март дефицитът на НЕК е достигнал 900 милиона лева. Да се компенсират намаляването на административните разходи е все едно да си режеш ноктите за да твърдиш, че ще намалиш теглото.

164

Ред арми

преди 8 години

Кабинетът е против, а в същото време представителите на ГЕРБ в КЕВР гласуват за... Или какво се получава- едната ръка не знае какво прави другата

fallback