Снимка: архив, Булфото
fallback

Решенията в КЕВР за вдигането на цената на тока от първи юли е взето единодушно, а в Комисията има представители на всички парламентарно представени партии без "Атака". Тоест, подкрепено и от представителя на БСП, каза пред журналисти днес народният представител Делян Добрев.

Михаил Миков не е внимавал като се е приемал състава на КЕВР. Приказките на Миков ми звучат несвързано, да не кажа като опит да се избяга от политическа отговорност, каза Добрев.

Oще по темата

Признатите от КЕВР разходи на ЕРП-тата се увеличават, само защото те събират парите от т.нар такса за обществото - няма преразпределяне на пари от държавния към частния сектор, а точно обратното, каза Добрев.

"В последните шест месеца положихме максимални усилия и не сме отправили нито една нападка срещу кабинета Орешарски, защото тази каша която се забърка в енергетиката и дефицитът от 800 милиона лева се държи на тяхното нескопосано управление. Опитахме се да решаваме проблемите с консенсус", подчерта Добрев.

По думите му обаче днес обаче отново се е заговорило за американските централи, чиито споразумения са подписани през 2001 година. "Тези централи нямаше да ги има, ако кабинетът "Станишев" с министър Румен Овчаров не беше подписал учредяването на особени залози, които да гарантират тези централи. С това решение за печалба на централите са заложени сметките за ток на всички български граждани", категоричен е Добрев.

Той заяви още, че ще се направи предложиение в парламента за ВЕИ сектора да се направи същата комисия, както за КТБ, за да се установи кои са собствениците на ВЕИ проекти и са се възползвали от него. "Освен това през 2008 година беше вдигнат срокът на преференциалните печалби от  20 на 25 години", припомни още Делян Добрев.

Добрев каза още, че се обмисля намалението на прага за консумация на тока, който ще се продава без т.нар. задължения за обществото, да не е 30 гигаватчаса годишно, а два гигаватчаса и то на няколко стъпала. "Така дори всяка малка и средна фирма ще бъде облекчена от т.нар. зелена компонента без да се ползват от нея моловете,  други търговски вериги, адвокатски кантори и т.н", посочи той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

41

ognyanz

преди 8 години

Да си припомним още, че правителството на Орешарски въведе допълнителна такса за производство на електрическа енергия от вятърна и слънчева енергия, а Плевнелиев сезира Конституционния съд, за да издейства нейното отменяне.vesti.bg/bulgaria/politika/plevneliev-sezira-ks-za-vei-taksata-6002826Все си мисля, че това не е станало без знанието на бат' му Бойко. А с тази такса щеше да се понамали дефицита на НЕК.

40

ognyanz

преди 8 години

Ето нещо, което е направено за да се намали цената на тока. Само че не е от ГЕРБ, а още по-малко от Делян Добрев:capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2015/06/21/2557438_pravitelstvoto_tokut_za_cialata_industriia_shte_e/?ref=cheteno24правителството призовава Европейската комисия (ЕК) да приключи по-скоро с проверката за свръхподпомагане на ВЕИ сектора и американските централи. Тази проверка беше образувана по искане на бившия председател на КЕВР Боян Боев по времето на Орешарски

39

Ред арми

преди 8 години

Кой беше този Делян Добрев? Този, който пусна в експлоатация хиляди мощности от фотоволтаици ли? Ами нека публикуват стенограмата на КЕВР за да се види кой е за и кой е против поскъпването на тока. Всичко останало са само празни приказки. Или ги е страх управляващите от това какво ще излезе?

fallback