Снимка, архив Булфото

Националният съвет на "Движение България на гражданите" не приема предложеното увеличение на цената на тока, съобщиха от политическата формация.

Ръководният орган на ДБГ е взел решението на двудневно заседание в Добрич през уикенда, което приключва днес и след което в 11.00 часа председателят на движението и вицепремиер Меглена Кунева и заместниците й ще дадат брифинг. В решението на Националния съвет е вписано, че органът не приема предложеното увеличение на цената на тока и възлага на народните представители от ДБГ поредица от законодателни и други действия с цел яснота за гражданите и нормализиране на ситуацията в сектора.

Според решението на Националния съвет депутатите от ДБГ в Реформаторския блок следва да организират изслушване на председателя на КЕВР за установяване на причините за увеличаване цената на тока, на което да се поканят и енергийните експерти на ДБГ, като целта е да се установи яснота за гражданите по отношение на аргументацията на предложеното увеличение. По време на Националния съвет по-голямата част от областните
 координатори са съобщили за изразено недоволство от бизнеса и хората от предложеното увеличение и неяснота около причините, които го налагат и то точно сега.

Депутатите от ДБГ, които са 7 в парламентарната група на РБ, са натоварени от Националния съвет да предложат промени в Закона за енергетиката за цялостно оповестяване на всички договори за изкупуване и доставка на електроенергия.

Според решението на ръководния орган на ДБГ народните представители трябва да инициират и одит от Сметна палата на всички държавни предприятия и търговски дружества с над 50 на сто държавно или общинско участие в сектор енергетика.

Като четвърто решение за сектора на енергетиката Националният съвет възлага на народните представители от ДБГ да постигнат политическо съгласие за подаване на апликация на страната за членство в Европейската енергийна борса.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase