Снимка: Булфото, архив

Върху депутата от ДПС Мустафа Карадайъ се упражнява пряка политическа репресия, смята лидерът на движинието Лютви Местан.

Още по темата
Причина за обвинението му стана настояването на Методи Андреев от ГЕРБ и Валентин Николов от ПФ Карадайъ да напусне парламентарната комисия за борба с корупцията, защото според тях е злоупотребил със служебното си положение, за да си купи апартамент на цена доста под реалната.

Случаят е от 2003 г., когато Карадайъ е бил зам.-директор на Агенцията за следприватизационен контрол и въпреки че данъчната оценка на жилището е била 54 881 лв, той е платил за него 24 654 лв. Тогава областният управител на София-област Росен Владимиров, който беше съпартиец на Карадайъ, дори е предложил за държавното жилище да се платят 25% с реални пари, а останалите 75% - в компенсаторни записи.

Местан обяви, че ДПС е поискало от регионалния министър Лиляна Павлова да каже имената на всички политици и висши държавни служители, които са придобивали жилища по този ред от държавата, но тя е отговорила, че не може да предостави такава информация заради разпоредби в Закона за защита на личните данни.

„Ако другите имена се крият, защо избирателно се вади името на организационния секретар на ДПС, който никога не е крил този факт, защото всичко е законно“, риторично попита Местан.

Според него причината е във факта, че Карадайъ е една от най- силните фигури в ДПС, достатъчно критична и към групата на ПФ.

„Тук става дума за преднамерена атака, която ние определяме като политическа репресия“, настоя лидерът на ДПС.

Самият Карадайъ пък коментира, че става въпрос за стара, претоплена манджа.

Той беше категоричен, че към момента, в който е купил имота е действал съгласно законовата рамка.

Депутатът от ДПС призна, че не помни за колко пари е купил жилището, защото е било отдавна и си е вадил вчера статии от интернет медии, за да си припомни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase