Снимка: архив Булфото

ДПС направи коренна промяна в позицията си за мажоритарния вот, предложен в референдума на президента Росен Плевнелиев. Партията на Лютви Местан, която досега бе твърдо против, застана зад идеята и дори поиска всичките 240 депутати в парламента да се избират мажоритарно.

Предложението на държавния глава е за мажоритарен вот за една част от избраниците и пропорционален за другата.

"Българските граждани безспорно искат мажоритарен вот, но не искат една част, а всички", каза Местан и нарече демагогско и лицемерно питането на президента за мажоритарен избор на една част.

Лидерът на ДПС обяви, че движението му ще внесе редакция на въпроса на президента и ще поиска гласуване за 100% мажоритарни депутати. Ако това не бъде подкрепено, партията има готовност да започне събиране на 500 000 подписа, с които да инициира референдум за 240 мажоритарни депутати.

Още по темата

"Винаги сме били на позиции срещу мажоритарния вот, защото той ще заличи малките партии", обясни Местан и допълни, че последното, от което се водел бил партийният интерес. Той обясни и че по това кой как гласува по предложението за 240 мажритарни депутати ще си проличи кои са лицемерите. "Ще паднат маските", отсече той.

Местан коментира и антиромските протести в "Орландовци". И той, както и лидерът на ДСБ Радан Кънев, заподозря организация на недоволството и сценарий. Докато Рефрматорът обаче вчера даде да си разбере, че вижда дългата ръка наДПС, Местан атакува "ултранационалистите".

"Ако след няколко дни, преди първи юли, когато изтича ултиматумът на ултранационалистите, чуем теза от тях - държавата прати полицейски части, доволни сме, оставаме в управлението, ще остане съмнението за добре премислен сценарий за спасение на ултранационалистите от собствения им капан", каза лидерът на ДПС, припомняйки, че ПФ заплашха да напуснат кабинета, ако няма мерки срещу битовата престъпност.

Местан изрази притеснение и че жандармерията може да остане в ромските квартали до изборите, което ще попречи на свободното им провеждане там.

Лидерът на ДПС също поиска повече държава в гетата и ромските махали, но не демонстрация на полицейска сила. "Ние сме не за силова, а за силна държавна политика спрямо ромската общност", каза той и отново поиска управлението да гарантира възможността на всяко ромско дете да посещава детска градина. Това, според Местан, е начинът ромите да се образоват и интегрират.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase