Снимка: БТА, архив

Екипът на "Спешна помощ", оставил родилка на пътя, е получил дисциплинарно наказание "последно предупреждение преди уволнение", съобщи в Сливен министърът на здравеопазването д-р Петър Москов, цитиран от БТА.

Скандалната случка се разигра вчера на 5 километра от Симеоновград в посока Хасково. Екипът на "Спешна помощ" получил сигнал за тежка катастрофа по същото време. 30-годишната родилка е била с изтекли околоплодни води и 8-сантиметрово разкритие, но фелдшерът я оставил, за да отиде при пострадалия в катастрофата като обещал да се върне за нея.

"Аз моля за извинение за това, което се е случило там, заяви министърът. Това е обикновена човешка глупост и доброто е, че се е разминало без последици за здравето на който и да е от участниците в инцидента. Държавата не е дала 16 милиона от вашите данъци допълнително за заплати на работещите в спешна помощ, за да бъдат оставяни хора на пътя", отсече той.

Д-р Москов е наредил още екипът на "Спешна помощ" да посети жената и да поднесе лично извиненията си.

През следващата година НЗОК няма да сключва договори с болница, за която няма положително становище от Областния и респективно от Националния съвет по Националната здравна карта. Това каза министърът по повод на даването на съгласие от Общинския съвет в Сливен за изграждането на още една болница с 400 легла в града.

Никой не може да спре желаещите да инвестират, но това няма да означава гарантиран, нерисков приход от Здравната каса. Касата ще плаща комплексна услуга на база брой болници и активни болнични легла, такива, каквито са средноевропейските норми, допълни той.

Министър Москов посети днес МБАЛ "Д-р Иван Селимински" в Сливен, за да проследи резултатите от всички инвестиции по европейски проекти в областната болница и действията на ръководството на лечебното заведение по планиране на реконструкцията на спешното отделение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase